De Goede Hoop staat er weer prachtig bij. Vrijdag 19 oktober is de heringebruikname. (foto: pr)
De Goede Hoop staat er weer prachtig bij. Vrijdag 19 oktober is de heringebruikname. (foto: pr)

Molendag en ingebruikname De Goede Hoop

Algemeen 113 keer gelezen

Hoeksche Waard - Er is weer heel wat molennieuws te melden.  Op zaterdag 20 oktober is het Hoeksche Waardse Molendag. Van 10:00 tot 16:30 staan de deuren wagenwijd open en kan iedereen kennis maken met de verschillende molens. Naast de twaalf molens op het eiland doen ook Museum het Land van Strijen, de Oude Bakkersschuur in Maasdam en de Stoomgenerator in Goudswaard mee. Bezoekers kunnen per locatie een stempel sparen. Bij vijf stempels of meer is er bij restaurant Peter Pan (recreatieoord) een gratis naturel pannenkoek te verkrijgen. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/molendaghw

En dan is de restauratie van de korenmolen De Goede Hoop, gelegen aan de Binnenmaas bij Mijnsheerenland, voltooid. De molen wordt vrijdag 19 oktober om 15.00 uur officieel opnieuw in gebruik worden genomen. De openingshandelingen zullen worden verricht door de mevrouw M. Prins, een van de buren, en het gemeenteraadslid, de heer P.D. van Loo, onder toeziend oog van de molenaar, Wim van der Giesen.
Korenmolen De Goede Hoop, die uit 1749 dateert, was dringend aan restauratie toe. In 2011 werden de roeden (wieken) van de molen verwijderd. Omdat de biotoop van de molen zodanig was dat draaien niet mogelijk bleek, is met de omwonenden contact gezocht om te bevorderen dat de windvang om de molen te laten draaien verbeterd kon worden. Zij hebben hieraan van harte meegewerkt, waarna in 2016 plannen werden gemaakt om de molen weer draaivaardig te krijgen. In februari 2017 werden de oude roeden verwijderd en voor renovatie naar de molenwerkplaats Vaags in Aalten gebracht.
In november 2017 zijn de roeden opnieuw ‘gestoken’, waarna ook nieuw hekwerk werd aangebracht. Vervolgens zijn er dit jaar nog andere werkzaamheden aan de molen aangebracht, waaronder vervanging van de windpeluw en de vang, alsmede een volledige schilderbeurt.
Het bestuur van de Stichting Molens Binnenmaas heeft rond de her-ingebruikname van korenmolen De Goede Hoop festiviteiten georganiseerd. Vanaf 14.00 uur zijn de genodigden welkom aan de Molenweg 17 in Mijnsheerenland. Het officiële gedeelte van het programma begint om 15.00 uur en aansluitend is er gelegenheid de gerestaureerde molen te bezichtigen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant