Logo hetkompasonline.nl


Robin van Opstal doet het goed tijdens NK junioren Atletiek

Oud-Beijerland - B junior Robin van Opstal van AV Spirit heeft tijdens het Nederlands Kampioenschap Atletiek voor junioren in Vught maar net naast het ere-metaal gegrepen. Tussen het geweld van de (nog grotere) discuswerpers wist Robin zich met een solide serie goed staande te houden. Met zijn 5e van de 6 toegestane worpen liet Robin de 1,5 kilo zware discus na 42,70 meter landen. Uiteindelijk bleek dit minder van 2 meter verwijderd van een bronzen plak.

Clubrecord

Het andere grote hoogtepunt voor AV Spirit was de 100 meter sprint bij de meisjes A junioren. Casey de Graaf liet in weergaloze stijl de klok stilstaan na 12,91 seconden. Niet alleen was dit een verbetering van 4/10 seconden van haar persoonlijke record, maar bovenal een verbetering van het stokoude (van 1989!) clubrecord op deze koninginnenafstand met 13/100 seconden.

Pech

In totaal hadden 8 atleten zich ingeschreven voor dit grote en zeer goed georganiseerde driedaagse toernooi. Jelle van der Wal was helaas bij de screening net buiten het deelnemersveld gebleven. De grootste pechvogel van de ploeg was Marijn de Wit. Al toegelaten voor deelname aan de 110 meter horden voor B junioren raakte Marijn daags voor het toernooi zwaar geblesseerd.

Vrijdag

Een wedstrijd als deze is altijd een mix van een lach en een traan (en soms zelfs tranen van geluk). Speerwerper Sven Markesteijn (junior A) had hogere verwachtingen met een persoonlijk record van ruim 51 meter. Alhoewel zijn serie met 43 meter, 45 meter en uiteindelijk 47,12 meter wel een opbouwende was, viel hij met zijn 9e plaats net buiten de finale van de beste 8 werpers.

Zaterdag

Op de 2e dag stonden de wedstrijden voor 3 atleten op het programma. De al eerder genoemde Casey de Graaf werd 14e van Nederland op de 100 meter sprint. Jean Mattijsen had zich ingeschreven voor de 400 meter voor B junioren. Zijn serie wedstrijd verliep zeer goed. Van alle deelnemers op deze afstand ging hij als 6e door naar de halve finale in een tijd van 52,83 seconden, slechts 3/10 seconden boven zijn PR. In de halve finale kon Jean zich echter niet verder verbeteren, waardoor hij uiteindelijk als 10e van Nederland eindigde. Hoogspringer Michiel de Kwaadsteniet (A junior) ging de wedstrijd in met een lichte en vooral lastige blessure aan zijn afzetbeen. Hij kon hierdoor zijn enorme progressie van de laatste weken tot 1,95 meter op 18 juni niet doorzetten tijdens dit kampioenschap. Hij bleef hangen op 1,86 meter en een zeer verdienstelijke 6e plaats.

Zondag

Op de laatste dag trapte Casey de Graaf opnieuw de wedstrijd voor Spirit af. Haar 27,44 seconden op de 200 meter was opnieuw een flinke verbetering van haar PR met meer dan 0,5 seconden en goed voor een 15e plaats. Werper en alleskunner Robin van Opstal kwam vandaag op 2 onderdelen aan de start; naast discuswerpen ook nog kogelstoten. Op dit laatst genoemde onderdeel kwam de 1e jaars B junior in kracht nog wat te kort. Hij liet in zijn 2e poging de 5 kilo zware kogel na 12,53 meter landen. Goed voor een PR en een 14 plaats. Het toernooi begon voor Spirit met speerwerpen en eindigde hier ook weer mee. B junior Elsa de Lange liet net als Sven Markesteijn eerder deed een fraaie opbouwende serie zien, die uiteindelijk resulteerde in een afstand van 32,56 meter en een 13e plaats. Voor zowel Sven als Elsa mag wel worden aangevoerd, dat zij beide afgelopen winter langere tijd geblesseerd waren en dus minder voorbereid waren.

Ervaring

Voor alle atleten van Spirit (met uitzondering Michiel de Kwwadsteniet) geld dat ze ook volgend jaar nog aan het NK junioren mogen deelnemen. Gezien de explosieve ontwikkeling van het laatste jaar bij deze jonge atleten mogen we voor het NK van volgend jaar veel gaan verwachten. Mede daarom is dit toernooi voor alle deelnemers een goede en zeer leerzame ervaring geweest.

Reageer als eerste