Loek Dekker schreef al meerdere boeken over beroemde popbands, zijn nieuwste boek over de Eagles is net uit. (foto: privé)
Loek Dekker schreef al meerdere boeken over beroemde popbands, zijn nieuwste boek over de Eagles is net uit. (foto: privé)

Loek Dekker laat jaren ‘70 herleven met nieuw boek over de Eagles

Algemeen 555 keer gelezen

Oud-Beijerland - Wie kent de Eagles niet? Bekende hits zijn ‘Take It Easy’, ‘One of These Nights’, ‘Lyin Eyes’ en ‘New Kid in Town’, maar hun beroemdste is zonder twijfel ‘Hotel California’. In Nederland verdrong deze prachtsong zelfs twee keer ‘Bohemian Rhapsody’ (Queen) van de eerste plaats van de Top 2000. In de tweede helft van de jaren zeventig behalen hun albums One of These Nights, Hotel California en The Long Run moeiteloos de eerste plaats.

Van de hand van Oud-Beijerlander Loek Dekker is nu Eagles, Amerika’s populairste rockband verschenen. Er kwam al veel over deze popformatie van de persen rollen, waarom nu toch dit boek? 
Loek vertelt: ‘De tot nu toe uitgekomen publicaties over de Eagles zijn allemaal in het Engels. Ik vond dat er ook een Nederlandstalige biografie moest verschijnen. Bovendien zijn de Eagles in Nederland zeer geliefd.
Net zoals in Amerika zijn er in ons land dezelfde hoge noteringen voor de band. In 1973 wordt Desperado, het tweede album van de Eagles, zelfs beter onthaald dan in de Verenigde Staten. Vandaar de blijvend goede band tussen de Eagles en het Hollandse publiek. In het boek zoom ik daarom in op de talloze concerten in Nederland.’

In Eagles, Amerika’s populairste rockband volgt de lezer de roerige weg van het ambitieuze streven naar het grote succes, het bereiken van het supersterrendom, de decadentie daarna en het onvermijdelijke uiteenvallen van de groep in 1980. Wanneer drummer en zanger Don Henley in de jaren tachtig wordt gevraagd of de Eagles ooit nog bij elkaar zullen komen, antwoordt hij: ‘When hell freezes over’. En toch komt er in 1994 een tweede start, verschijnen er nieuwe albums en onderneemt de groep wederom grootschalige tournees.

Eerder schreef Dekker muziek biografieën van Livin’ Blues, Crosby, Stills, Nash & Young en The Who. Is er ook een persoonlijke reden waarom hij nu specifiek gekozen heeft voor de Eagles? 
Loek: ‘Eigenlijk wel. Afgezien van het feit dat ik de Eagles een fantastische band vind, was mijn allereerste popconcert er een van deze Amerikaanse groep, en wel op 18 juni 1975 in Ahoy. Joe Walsh, die later deel uit zou gaan maken van de Eagles, stond in het voorprogramma en beide optredens maakten een enorme indruk op me. Ik had toen nooit kunnen bedenken dat ik nog eens hun levensverhaal zou gaan opschrijven.’

Eagles, Amerika’s populairste rockband, met tal van unieke foto’s, verscheen bij Uitgeverij Van Gorcum voor de prijs van 27,50 en is te verkrijgen in iedere boekhandel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant