• Alles

Foto-expositie Voorstraatdorpen

zaterdag 13 januari 13:00 - 17:00 uur

Museum Hoeksche Waard

Een voorstraatdorp is een dorp met een hoofdstraat, meestal ook Voorstraat genoemd, die is aangelegd haaks op een waterkerende (buiten)dijk. Voorstraatdorpen komen voor in gebieden die in Zeeland, het westen van Noord-Brabant en Zuid-Holland vanaf de 15de tot en met de 18de eeuw werden ingepolderd. Het thema van de expositie wordt uitgewerkt op een aantal panelen waarop van 11 dorpen oude afbeeldingen worden getoond en historische gebeurtenissen worden vermeld.

Eén van die door de organisatoren geselecteerde dorpen is Numansdorp (de Hoeksche Waard heeft overigens meerdere voorstraatdorpen). Er is tevens informatie over bedijking, meekrap, vervoer in vroeger tijden, markten, kermis en feest. Museum Hoeksche Waard heeft meegewerkt aan de expositie door het ter beschikking stellen van fotomateriaal over Numansdorp én een origineel houten blok gebruikt voor het koekslaan.

Ooit was dit een geliefd vermaak tijdens de jaarlijkse Paardenmarkt in Numansdorp. https://www.museumhw.nl/evenementenlijst/86-expositie-voorstraatdorpen. Museum Hoeksche Waard, Hofweg 13, Heinenoord.Museum Hoeksche Waard
deel deze activiteit

Locatie

Museum HW
Binnenmaas
Dorpsstraat 13