KRANT ONLINE

KRANT ONLINE

  • Alles
  • (5)
    Evenement

Drie Hoeksche Waardse kunstenaars stromen met hun werk ineen

maandag 26 juli 13:28 t/m zondag 31 oktober 23:28 uur

Drie verschillende achtergronden, drie verschillende kijkwijzen. Zie de verschillen, voel de raakvlakken, ‘Drie Strooomen’. Een installatie ter herinnering aan de Sint Elisabethsvloed in 1421, Museum Hoeksche Waard, Heinenoord.

De tentoonstelling Drie Strooomen van 3 Hoeksche Waardse kunstenaars, Dis Groenhoff, Ingrid van den Oord en Gerard Bogaerds, is te zien van zaterdag 24 juli t/m zondag 31 oktober 2021.

De tentoonstelling is te zien als onderdeel van de tentoonstelling over de Sint Elisabethsvloed in 1421.

Dis Groenhoff, geboren en getogen Hoeksche Waardse, heeft haar expressie gevonden in textiel en in keramiek. Ook de tegenstellingen in de aard van water kunnen haar enorm boeien. Water geeft en neemt leven. Water kan zacht en lieflijk kabbelen maar ook met een vernietigende kracht beuken en verwoesten. Water druppelt en stroomt, en neemt in stromingen van alles mee. Dit vind je terug in het werk dat ze voor deze tentoonstelling gemaakt heeft.

De conceptuele benadering en introverte aard van de Hoeksche Waardse beeldend kunstenaar Ingrid van den Oord levert bijzonder werk op. Terwijl zij aan het werk is richt Ingrid zich op de vraag hoe mensen zich tot elkaar en de snel veranderende maatschappij verhouden, en woelt zij in de tijdgeest. Hoe gaan mensen om met het voortsnellen van tijd, revoluties, digitalisering en sociale verschuivingen, en met invloed van toepassingen voortkomend uit wetenschap en onderzoek? Eén ding is duidelijk; water zit in haar DNA.

Ben je opgegroeid in de Hoeksche Waard, dan speelt water (Haringvliet, Spui, Maas), boten, schelpen (zoetwatermossel) gegarandeerd een rol. Ben je dan ook nog eens de zoon van een timmerman, dan hoort hout hier ook bij. En staat je atelier al ruim 30 jaar grenzend aan een stuk akkerland en een slootje, is ‘natuur’ uiteraard niet weg te denken.

Je hoeft dus niet gek op te kijken dat in het werk van Gerard Bogaerds (Numansdorp, deze kenmerken allemaal terugkomen. Bovenstaande met een beetje humor door elkaar gehusseld in zijn kunstenaarsbloed, geeft een mooie draai aan al zijn werk. In zijn 3-dimensionale schepen, 2-dimensionale bootjes en watertjes, zie je het allemaal terug. En zelfs de zoetwatermossel ontbreekt niet.
deel deze activiteit