Foto:

Donorregistratie en Taallokaal in de bieb

Hoeksche Waard - Heb je vragen over de nieuwe Donorwet? Heb je hulp nodig bij het invullen van je keuze? Op maandag 5 oktober en donderdag 15 oktober organiseert de Bibliotheek Hoeksche Waard in Oud-Beijerland een workshop donorregistratie. Ook staat er toegankelijke informatie over donorregistratie op de website van de bibliotheek (www.debhw.nl) In de 10 locaties van de Bibliotheek Hoeksche Waard zijn info folders en formulieren over donorregsitratie te vinden. 

Mensen die vragen hebben over de nieuwe donorwet of het Donorregister kunnen hiervoor vanaf 1 oktober ook bij Bibliotheek Hoeksche Waard terecht. Tijdens de workshops – die de komende maanden met regelmaat worden aangeboden - krijgen zij meer uitleg over de nieuwe wet of hulp bij het invullen van hun keuze of ze wel of geen donor willen zijn. Wegens de coronamaatregelen is vooraf aanmelden voor de workshops noodzakelijk.

De Bibliotheek Hoeksche Waard biedt deze dienst aan vanwege de nieuwe donorwet, die op 1 juli 2020 in werking is getreden. In de Hoeksche Waard ontvangt iedere burger die nog geen keuze heeft gemaakt in de maand oktober en december maximaal twee keer een brief, met daarin het verzoek om dit alsnog (digitaal) te doen. Maakt iemand na beide brieven nog steeds geen keuze? Dan wordt hij/zij toegevoegd aan het Donorregister met de vermelding ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ en ontvangt hiervan een brief ter bevestiging. Men kan deze keuze overigens zelf altijd weer wijzigen. 

‘De Bibliotheek neemt geen standpunt in over orgaandonatie’ aldus Marieke Montenarie, directeur Bibliotheek Hoeksche Waard. ‘We geven toegang tot laagdrempelige en betrouwbare informatie zodat mensen zelf een weloverwogen keuze kunnen maken of bieden hulp bij het invullen van hun keuze. Dit past bij de onafhankelijke en neutrale informatiefunctie van de Bibliotheek’.

‘Op dit moment heeft een grote groep mensen nog niet aangegeven of zij orgaandonor wil zijn’ aldus Geertje Wiersma, specialist basisvaardigheden bij de Bibliotheek. ‘De verwachting is dan ook dat veel mensen straks vragen hebben over de nieuwe wet, de brief of het invullen van hun keuze. Dan is het belangrijk dat er een plek is waar men dichtbij huis terecht kan voor extra uitleg of informatie’.

Workshop in Oud-Beijerland in de Lindenhoeve van 19.30 tot 20.30 – Vooraf aanmelden via www.debhw.nl/agenda noodzakelijk - toegang gratis – Steenenstraat 24 in Oud-Beijerland.

Taallokaal in de Hoeksche Waard

NumansdorpGewoon met iemand praten. Een gesprekje voeren. Sprekenderwijs onze taal leren en tegelijkertijd anderen ontmoeten. Dat kan in het Taallokaal, het taaltrefpunt van het Taalhuis. Iedere vrijdagmiddag in de Bibliotheek in Numansdorp in de Campus. Met een kopje koffie of thee. Loop gezellig langs. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Het Taallokaal is coronaproof.

Bij het Taallokaal kan je taal oefenen en praten over allerlei onderwerpen zoals boodschappen, de weg vragen, naar de dokter gaan of een verzekering afsluiten. Je oefent je spreekvaardigheid en je luistervaardigheid onder het genot van koffie of thee. Dus aarzel niet om gezellig langs te komen. Het is leuk en nog nuttig ook!

Ook lezen we stukjes uit tijdschriften en boeken, we doen taalspelletjes en we praten hierover. Er is een getrainde taalvrijwilliger die het tempo en het onderwerp stuurt. En zij houdt het niveau en de voortgang in de gaten. 

De Nederlandse taal leren spreken door te doén, dat is het idee achter het Taallokaal. Vind je het soms nog moeilijk om een gesprek te voeren? Lijkt het je fijn om samen met anderen te oefenen? Kom en doe mee! Het taaltrefpunt is bedoeld voor iedereen die bezig is met de Nederlandse taal en graag met anderen Nederlands praat over allerlei onderwerpen. Zo leer je andere mensen en nieuwe culturen kennen en verbetert de Nederlandse taalvaardigheid. 

Taallokaal is elke vrijdagmiddag van 13.15 uur tot 15.00 uur in de Bibliotheek Numansdorp in de Campus van de Buitensluis (Bernhardstraat 25, Numansdorp). 

In oktober kun je binnenlopen op:

  • Vrijdag 2 oktober
  • Vrijdag 9 oktober
  • Vrijdag 16 oktober
  • Vrijdag 23 oktober
  • Vrijdag 30 oktober. 
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden