Foto:

Agent Bas uit Heinenoord redde eigen paard uit rivier

Heinenoord - Hij redde zijn eigen paard uit de rivier, kreeg bij de aanhouding van een dronken fietser hulp uit onverwachte hoek en een afgescheurd blaadje uit een zakagenda bleek belangrijk bewijsmateriaal. Politieman Bas Molenaar (61) uit Heinenoord maakte het de afgelopen 40 jaar allemaal mee.

In zijn boek ‘Je maakt wat mee’ staan 51 verhalen uit zijn lange carrière bij de uniformdienst, recherche en bereden brigade. De verhalen zijn grappig, spannend of triest, of van alles wat, in één avontuur. Er zijn verhalen bij die hij zich elke dag nog voor de geest kan halen, waarschijnlijk door de impact die het op hem heeft gehad.

“Bij het schrijven zie ik alles weer tot in detail voor me”, zegt hij. “Ik voel dan ook weer de spanning of het verdriet van dat moment.” Het resultaat is een bundel met afwisselend grappige, spannende of trieste verhalen. Ze geven een beeld van het praktische politiewerk. “Ik heb het niet leuker, spannender of interessanter gemaakt. Wat je leest is de werkelijkheid.”

Bijna alle verhalen spelen zich af op Rotterdam-Zuid. “Ik ben begonnen op bureau IJsselmonde en altijd in de regio Rijnmond blijven werken”, zegt hij. Eén keer solliciteerde hij als wijkagent in Strijen, maar dat ging niet door vanwege het geld. “Strijen viel onder de rijkspolitie en daar was het salaris aanzienkijk lager dan bij de gemeentepolitie.”

Soms kon hij zijn collega’s in de Hoeksche Waard helpen, zoals bij een veelpleger die meer dan 200 inbraken had bekend. “Hij was ook twee keer in Heinenoord langs geweest, dus dat was voor mij appeltje eitje” Ook in zijn periode bij de regionale recherche kwam Bas regelmatig in de Hoeksche Waard. Maar dat waren meestal onopvallende bezoekjes, want: “Het ging dan onder andere over de opsporing van zware drugscriminaliteit.“

Bestellen

Vanwege de privacy zijn de namen in het boek gefingeerd. De straatnamen zijn wel echt. ‘Je maakt wat mee’ kost 19,95 euro en is te bestellen via deze website:

vormenbrouwer.nl/bas

Heb je een leuk artikel voor Het Kompas? Mail deze dan naar redactie.kom@dpgmedia.nl of schrijf mee met de krant op www.hetkompasonline.nl. Wij plaatsen dit bericht online en zoeken een plek in een van de komende kranten!

www.hetkompasonline.nl

Schrijf ook mee!

‘Bij het schrijven zie ik alles weer tot in detail voor me’

Door de redactie

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden