Invasie uit het noorden vooral slecht voor muizen


<p>&nbsp;Net in bad geweest en dan moet je op de foto voor een regionale krant. (foto: Arie Pieters)</p><p><br></p>

 Net in bad geweest en dan moet je op de foto voor een regionale krant. (foto: Arie Pieters)


(Foto:)

Invasie uit het noorden vooral slecht voor muizen

Hoeksche Waard - Vogelaars, natuurfotografen vogelspotters, maar ook de een beetje oplettende wandelaars, fietsers en automobilisten hebben ze vast en zeker wel zien zitten op paaltjes en hekken langs akkers en weilanden: buizerds. En dat leverde voor velen soms mooie kiekjes op van deze imposante roofvogels. Maar soms riep het ook vragen op, online op de sociale media en in discussiegroepen op het internet.

Ook regionaal vroegen sommigen zich soms hardop af ‘of er niet heel veel roofvogels zijn in de buurt?’ Anderen waren juist erg blij met deze mogelijkheid om bijna een keuze te hebben welke vogel je eerst gaat fotograferen.

De buizerd is verreweg de algemeenste en meest opvallende roofvogel van Nederland, die je vaak in open land ziet, zittend op een paal of schroevend hoog op de thermiek. Buizerds zijn erg gevarieerd qua kleur en tekening. Van donkerbruin tot bijna wit. 

Alleen, al die vogels die wij sinds pakweg half oktober zien, zijn dat eigenlijk wel ‘onze’ buizerds? Het antwoord is grotendeels; ‘nee’. Eind september komt namelijk de trek op gang van de buizerds in Noord-Europa. De noordelijkste broedgebieden in Europa (Noord-Scandinavië, Finland en Noord-Rusland) worden in september-oktober geheel verlaten. 

Veel Noorse en Zweedse buizerds trekken via Zuid-Zweden naar het zuiden en zuidwesten van Europa, ook naar Nederland. Onze broedvogels overwinteren grotendeels in eigen land, maar de populatie wordt dan aangevuld met Scandinavische vogels.

In april weer terug naar huis

Door alle buizerds uit het noorden zal de populatie in sommige delen van het land mogelijk meer dan verdubbelen. Dat is vooral slecht nieuws voor de muizen en andere kleine knaagdieren, want die vormen voor deze roofvogels het belangrijkste voedsel. De trek van buizerds is vaak een spectaculair gezicht. 

In maart en begin april trekken de noordelijke bezoekers weer terug naar Scandinavië, Finland en Rusland. In delen van Noord-Scandinavië was het dit najaar half oktober ‘s nachts al -16 graden, dus deze roofvogels hebben net als zangvogels zoals de kramsvogel en koperwiek niet veel keuze dan de vaak barre winters daar achter zich te laten.

De vogels die hier overwinteren, of soms nog wat verder naar het zuiden trekken, hebben zich tot maart hier hopelijk genoeg kunnen voeden om de tocht naar huis weer succesvol af te kunnen ronden. En in ons land en onze regio blijven dan ‘onze eigen’ buizerds weer over. 

(tekst: Arie Pieters)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden