Historische Vereniging Oud-Beijerland geeft digitaal fotoboek uit


<p>Bierkade. (Foto:&nbsp;<strong>Joris Buitendijk)</strong>&nbsp;</p>

Bierkade. (Foto: Joris Buitendijk) 

(Foto: )

Historische Vereniging Oud-Beijerland geeft digitaal fotoboek uit

Oud-Beijerland - De altijd actieve Historische Vereniging Oud-Beijerland gaat voor haar leden vanaf januari een digitaal fotoboek versturen. 

Eind vorig jaar heeft de vereniging kort voor het overlijden van Joris Buitendijk zijn fotocollectie van ca. 35.000 foto gekregen. Tijdens het digitaliseren van de fotocollectie ontdekte men al snel dat er tal van foto’s in de collectie zaten, die nog nooit eerder waren gepubliceerd. Bij het begin van de coronacrisis is de vereniging begonnen met het op donderdagmorgen digitaal versturen van deze niet eerder gepubliceerde foto’s als “pareltjes”, zoals deze foto’s worden genoemd. Volgens voorzitter Pieter Jan in ’t Veld is dit een succes, waar veel waardering voor is, zowel bij de leden als niet leden van de vereniging. Volgens penningmeester Henk Dijkstra krijgt de vereniging veel positieve reacties op de foto’s, ook van mensen die niet op de wekelijkse verzendlijst stonden, toen bleek dat de pareltjes ook werden doorgestuurd. Sommigen zetten ze weer op internet.

In het verleden heeft Joris Buitendijk een aantal fotoboeken over Oud-Beijerland uitgegeven.

In de collectie van Joris Buitendijk bevond zich ook een nog niet gepubliceerd manuscript voor een nieuw fotoboek, wat een vervolg had moeten zijn, op zijn eerder in 2003 verschenen boek

“Oud-Beijerland veranderingen in de 20e eeuw”. Hierin zitten oude foto’s en recentere foto’s uit 2005. Als we nu 15 jaar later in het dorp kijken, zien weer verdere veranderingen. Het boek geeft een goed tijdsbeeld van Oud-Beijerland, toen en 2005. Het boek heeft daarom ook de titel meegekregen “Oud-Beijerland veranderingen in de 20e eeuw” geheel in lijn met de bedoelingen van Joris Buitendijk, maar dan de digitale versie 2021.

Ook nu zijn de teksten weer van hand van de ook inmiddels overleden Koos Schipper, die een groot kenner was van de Oud-Beijerlandse historie en ook verschillende publicaties op zijn naam heeft staan, aldus in ’t Veld.

Het is nu de bedoeling van de vereniging om in het nieuwe jaar, een jaar na het overlijden van Joris Buitendijk, aan de leden van de vereniging op donderdagmorgen, enkele pagina’s foto’s en verklarende tekst uit het manuscript digitaal te versturen. Met de mogelijkheid dat ze kunnen worden uitgeprint en als verzamelboek gebundeld kunnen worden. Volgens Dijkstra zal de hele actie volgend jaar 44 weken duren, we hopen dat in deze bijzondere tijd die we allemaal doormaken, weer veel mensen hier een plezier mee te doen.

Wie dit digitale fotoboek ook wekelijks wil ontvangen, moet wel lid zijn van de vereniging en een mailadres hebben. Lid zijn kan al voor minimaal € 10,-- per jaar. Dan ontvangt men ook nog 4x per jaar het huisorgaan “Beijerlandsche Berichten”.

U kunt zich opgeven per mail naar historischeverenigingobl@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden