Rien Donkersloot geeft online ‘Orgelconcert bij Kaarslicht’


<p>Muziek uit de barok en de 20e eeuw wordt zaterdag door Rien Donkersloot uit het Batz-Van Vulpenorgel tot leven gewekt. (foto: pr Musica Laurentius)</p>

Muziek uit de barok en de 20e eeuw wordt zaterdag door Rien Donkersloot uit het Batz-Van Vulpenorgel tot leven gewekt. (foto: pr Musica Laurentius)

(Foto: )

Rien Donkersloot geeft online ‘Orgelconcert bij Kaarslicht’

Mijnsheerenland - Op zaterdag 6 maart vanaf 20.00 uur is er vanuit de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland een online concert te beluisteren en te bekijken. Achter de klavieren zit de vaste bespeler van dit fraaie instrument: Rien Donkersloot.

Rien verzorgt een concert bij kaarslicht. In normale omstandigheden zou het concert met bezoekers in de kerk worden gehouden, maar vanwege de verlenging van de lockdown is dit nu niet mogelijk. Luisteraars kunnen echter het concert door middel van een Livestream op Youtube meemaken en zo niet alleen genieten van de muziek, maar ook van de beelden van de kerk het orgel en de organist.
Op het programma staan werken uit de (vroeg) barokke tijd, maar ook uit de 20e eeuw.
Rien Donkersloot begint het concert met de Poolse Allemande van Jan Pieterszn. Sweelinck, wiens 400e sterfjaar in 2021 herdacht wordt.
Vervolgens klinken een drietal variaties over het lied ‘Vater unser, im Himmelreich’ van Sweelincks leerling, Heinrich Scheidemann.
De generatie componisten na Scheidemann is vertegenwoordigd door Dieterich Buxtehude; van hem klinkt diens Preludium in C. Een virtuoos Noord-Duits werk met veel contrasten.
Uiteraard ontbreekt ook werk van Johann Sebastian Bach niet; van hem klinkt de indrukwekkende koraalbewerking over het Lutherse Agnus Dei, “O Lamm Gottes unschuldig”. In deze bewerking geeft Bach op indrukwekkende manier stem aan de tekst van het lied. Daarnaast klinkt Bachs Preludium en Fuge in g moll BWV 535.
Als uitstapje in het programma klinkt een 20e eeuws werk van Paul Hindemith. Hij schreef een orgelsonate met gebruikmaking van oude Duitse volksliederen. Als besluit van het concert improviseert Rien over een lied uit de passietijd.


Het concert is te bekijken via het YouTube-kanaal van Rien Donkersloot.
De link is: https://tinyurl.com/orgelconcertbijkaarslicht
Of: https://www.youtube.com/watch?v=oKLNVfHL4FI

Of kijk op de website van Musica Laurentius: www.musicalaurentius.nl, danwel de website van Rien Donkersloot: www.riendonkersloot.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden