Vrouw als molenaar? Zeker wel !


<p>Karin Feteris &ndash; van Gulik woont in Strijen en volgt een opleiding voor molenaar. Ze krijgt steeds meer waardering voor dit bijzondere beroep. (foto: Jan Koorneef)</p>

Karin Feteris – van Gulik woont in Strijen en volgt een opleiding voor molenaar. Ze krijgt steeds meer waardering voor dit bijzondere beroep. (foto: Jan Koorneef)

(Foto: )

Vrouw als molenaar? Zeker wel !

Strijen - Is het beroep van molenaar ook wat voor vrouwen? Zeker wel, vindt Karin Feteris – van Gulik, molenaar in opleiding (MIO) op molen “Kijck over den Dijck” in Dordrecht.

‘Een ‘burgemeester’ in een molen ‘draagt’ een heleboel gewicht, soms geholpen door een paar ‘wethouders’. Zware balken in een molenkap zijn het. En ‘vinken’? Die hardstenen blokjes hangen lekker aan de buitenkant van een molen onder de stelling. Ik was vooral blij dat ik, toen ik de vorige column las van Bob van der Hee, wist wat een ‘burgemeester’ was. Die “vink”… tja die moest ik even navragen, dus gelijk weer wat geleerd.

Met veel plezier lees ik steeds de ‘molencolumn’. Waarom? Ik ben molenaar in opleiding (MIO) in Dordrecht. Waarom ik dan deze column schrijf? Nou, ik woon dan weer wel in de Hoeksche Waard, in Strijen om precies te zijn. Ook in Strijen heeft ooit een molen gestaan, getuige de ‘Molenstraat’ alwaar je nu – voor de apotheek – nog een maalsteen in de stoep kunt vinden.

Vrouw en molenaar? Waarom dan? Welnu, ik ben begonnen als vrijwilliger in de Dordtse molenwinkel. Superleuk! Ik ben ook een fervent broodbakker, dus dat paste goed. Klanten van advies voorzien over melen, gist en desem, broodbakmachine of toch gewoon in de oven? Maar… als de molenaars de molen lieten malen, dan ging het echte werk beginnen. Hoe mooi is dat? Je kiepert graan tussen twee molenstenen, aangedreven door niets meer of minder dan wind en in een paar momenten komt er prachtig meel tussen de stenen vandaan. Al vragende kom je er dan achter dat er best wel een gebrek aan molenaars aan het ontstaan is, dat het molenaarsambacht immaterieel cultureel erfgoed is en dat – als er geen vrijwillige molenaars bijkomen – het beroep op zal houden te bestaan. Dat wil je toch niet?
Het ging kriebelen. Maar vrouwelijke molenaars, waren die er wel? Jawel dus, die zijn er en het worden er gelukkig steeds meer. Naar ik nu weet ben ik er één van vier in de Hoeksche Waard. Ja, het werk op een molen is soms zwaar, maar echt goed te doen. Daarnaast wordt ook je technisch uitgedaagd. Mijn beroep heeft helemaal niets met techniek, hout, spijkers en wat nog meer te maken, dus ook daar valt heel wat te leren.

Hoogtevrees is ook al een obstakel. Ik kreeg al een versnelde ademhaling wanneer ik op een stoeprandje stond. ‘Mijn’ molenaars hebben me met heel veel geduld en positieve aanmoediging langzaam maar zeker ‘omhoog’ gepraat. Wat een supergaaf gevoel als je dan, de eerste keer, helemaal bovenin een ‘wiek’ staat, dan ben je zo’n 30 meter boven de grond!

Maar nu alles een beetje ‘eigen’ wordt, vind ik ook de terminologie en de werkzaamheden steeds mooier worden. Ik word helemaal blij wanneer ik naar ‘mijn’ molen mag.

Nooit heb ik me erg beziggehouden met het weer. Op een molen is het weer echter een bijzonder belangrijke factor waarmee je terdege rekening moet houden. Immers, geen wind – niet malen. Maar te veel wind – ook niet goed. Anticiperen op de weersverwachting is enorm belangrijk, proberen te voorzien wat je molen voor de wieken gaat krijgen. Voorbereid zijn op een mogelijke plotselinge draaiing van de wind, want je wilt niet verrast worden.

Dus nu, ogen open – gordijnen open – wat zie ik buiten? Wat ga ik verwachten vandaag? Iedere dag van de week. Als ik wandel dan geniet ik nog veel meer van alles wat het weer te bieden heeft. Slecht weer? Wat mij betreft bestaat dat niet meer.

Alle weertypen hebben hun schoonheid. En mijn opa zaliger sprak vroeger al de wijze woorden: ‘Slecht weer bestaat niet, wel slechte kleding’.

(tekst: Karin Feteris – van Gulik) 

Molencolumn

Elke eerste woensdag van de maand verzorgt één van de molenaars uit de Hoeksche Waard een column over de molens. Want er is zo veel te vertellen over deze fascinerende werktuigen uit het verleden, die vaak nog steeds dienst doen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden