<p>Stephen Steijger, voorzitter van Zinkwegse Boys. (foto: pr)</p>

Stephen Steijger, voorzitter van Zinkwegse Boys. (foto: pr)

Voetbalclubs sluiten Heerenakkoord

Hoeksche Waard - Voetbalclubs in de Hoeksche Waard sluiten Heerenakkoord: ouders die tijdens het seizoen hun kids overschrijven zonder afstemming behoort tot het verleden

De 14 voetbalclubs in de Hoeksche Waard hebben recent een ‘Gentlemen’s agreement’ afgesloten tijdens hun laatste online voorzittersoverleg. De voetbalclubs ervaarden tot voor kort grote ergernis wanneer ouders hun kinderen midden in een seizoen elders lieten voetballen of wanneer clubs onaangekondigd gingen ‘shoppen’ bij elkaars jeugdopleiding.

 Dit leidt vaak tot het uiteenvallen van jeugdteams. De jeugdtrainer, veelal vrijwilliger die meerdere dagen per week in weer en wind tijd in de spelers steekt, heeft het nakijken. “Het werd tijd dat we dat anders met elkaar gingen organiseren”, aldus Stephen Steijger, voorzitter van vv Zinkwegse Boys. 

Ethiek bij de teamsport

Welke morele waarden wil je je kind meegeven bij een teamsport? Voetbal is een teamsport, daar start je en daar maak je je seizoen af. Buiten dat, laten we stoppen om bij de minst geringste tegenslag ons kind te willen ‘beschermen’. Bij teamsport gaan we er juist vanuit dat we onze jeugd leren omgaan met tegenslag, dat hoort bij het leven. Bovendien getuigt het ook niet van respect naar de indelingscommissie van de clubs. Zij steken veel uren in het samenstellen van een juiste teamindeling.

De clubs zitten niet te wachten op ‘klanten’, die een andere vereniging in hun ‘winkelwagentje’ stoppen bij de eerste of geringste tegenslag. De Hoeksche Waardse-clubs zijn het unaniem met elkaar eens. Dit kan en mag niet de werkwijze zijn. Alle voetbalclubs hebben daarom onlangs hun commitment uitgesproken. De overstap van een jeugdspeler kan alleen transparant en met goed vooroverleg tussen de betreffende clubs plaatsvinden.

Stephen Steijger tot besluit: “Het werd tijd dat de clubs zelf weer de regie over hun leden krijgen. We hielden gezamenlijk dit systeem in stand. Met dit akkoord houden de clubs de achterdeur op slot voor allerlei regelingen via een omweg. Op deze manier zijn we ook solidair met de clubs onderling.” 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden