Kijkt Oud-Beijerland straks naar drijvend zonnepark Berenplaat?


<p>Mogelijk komen er drijvende zonnepanelen op het spaarbekken bij de productielocatie Berenplaat, pal tegenover Oud-Beijerland.&nbsp;</p>

Mogelijk komen er drijvende zonnepanelen op het spaarbekken bij de productielocatie Berenplaat, pal tegenover Oud-Beijerland. 

Kijkt Oud-Beijerland straks naar drijvend zonnepark Berenplaat?

Oud-Beijerland - De gemeente Nissewaard en waterbedrijf Evides gaan voor een drijvend zonnepark bij de Berenplaat. Dat heeft impact voor Oud-Beijerland, namelijk voor bewoners van de appartementen van het Havenkwartier, het nog te bouwen Spuifront en het complex aan het Ben Goerionpad. Die kunnen straks uitzicht krijgen op drijvende zonnepanelen in plaats van water en natuur.

Het volledig energieneutraal produceren van drinkwater en industriewater is een belangrijk doel van Evides Waterbedrijf. Ook de gemeente Nissewaard wil graag een bijdrage leveren aan de energietransitie en omarmt initiatieven om binnen de gemeente duurzame energie op te wekken. Evides en Nissewaard onderzoeken samen de mogelijkheden voor het plaatsen van drijvende zonnepanelen op het spaarbekken bij de productielocatie Berenplaat. De opgewekte groene energie die Evides hier gaat opwekken, wordt ingezet voor het productieproces van drinkwater voor de klanten in Rijnmond en de Hoeksche Waard.

Bittere pil

Vanuit Oud-Beijerland is er (nog) geen actiegroep. Wel is er contact met Evides via drie vertegenwoordigers van de VvE’s van de drie appartementengebouwen van het Havenkwartier aan het Spui. Iedere bewoner mag reageren. In ieder geval één bewoner heeft al een brief met bezwaren naar gemeente Nissewaard gestuurd. Die vreest voor het uitzicht en de reflecterende effecten van de zonnepanelen, met spiegeling en schittering in huis als gevolg.

‘Voor de bewoners van Nissewaard zijn de zonnepanelen op de Berenplaat geen enkel probleem. Niemand ziet het, ze kunnen ze zelfs niet zien want ze mogen er niet komen. Mooi gemakkelijk van de gemeente Nissewaard. Ik vind dat die zonnepanelen niet op de Berenplaat horen. Weer een stuk natuur aangetast en ook de woonomgeving van een aantal inwoners van Oud-Beijerland. Je zal straks maar voor veel geld een penthouse aan het Spuifront kopen en dan uitzicht krijgen op zonnepanelen! Dat lijkt me toch een bittere pil’.

Het drijvende zonnepark op Berenplaat verwacht Evides op z’n vroegst in 2024 te kunnen opleveren en in gebruik te nemen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden