<p>Na de ingrijpende restauratie ziet de oorspronkelijke Witte Boerderij er weer perfect uit. (Foto&#39;s: Arie Pieters)&nbsp;</p>

Na de ingrijpende restauratie ziet de oorspronkelijke Witte Boerderij er weer perfect uit. (Foto's: Arie Pieters) 

‘De Witte’ is weer om door een ringetje te halen!

Heinenoord - ‘De Witte’ is weer om door een ringetje te halen! Alle bouwkundige zaken die buiten nog resteerden en herinnerden aan de restauratie zijn inmiddels ook opgeruimd. De hekken waren al eerder verwijderd en het gloednieuwe rieten dak ziet er prachtig en uiteraard authentiek uit. De beoogde restaurant functie is nog niet ingevuld, maar verder is de restauratie van de Witte Boerderij aan de Boonsweg afgerond. 

En het resultaat mag er wezen. De voormalige hoeve ziet eruit om door een ringetje te halen. De provincie Zuid-Holland had ruim drie jaar geleden de Witte Boerderij bestempeld als één van de 6 meest kansrijke monumenten voor herbestemming in de provincie. De provincie heeft deze benoeming kracht bij gezet door een aanzienlijke subsidie vrij te maken en zodoende de restauratie mede mogelijk te maken. Ruim een jaar geleden kon dan ook het startsein worden gegeven voor de ingrijpende restauratie van het in 1763 gebouwde rijksmonument. 

De Witte Boerderij is inmiddels al heel lang een begrip in de regio. Al meer dan vijftig jaar is het de naamgever van het bekende winkelcentrum bij Blaaksedijk. Maar de oorspronkelijke Witte Boerderij was al een tijdje niet meer in gebruik en dan ligt het verval onvermijdelijk op de loer. Aan de buitenzijde begon dat al langzaam zichtbaar te worden. Het is overigens een hele klus geweest om het pand weer in oude glorie te herstellen. Er moesten o.a. asbestplaten van het dak, er kwam een compleet nieuwe rieten overkapping van de imposante schuur en ook de witte pleisterlaag van het woonhuis is volledig verwijderd en opnieuw aangebracht. 

De toekomst van de ‘nieuwe’ Witte Boerderij moeten we in de horeca hoek zoeken. Dat is ook de insteek van de eigenaar. Nu ondermeer Alcazar haar deuren sluit zal er toch behoefte zijn aan bijvoorbeeld een sfeervolle zaal en een kwalitatief goed restaurant. Door de omvang van het hele complex is het ook bij uitstek geschikt voor horeca-activiteiten. Bovendien zitten er natuurlijk ook belangrijke pluspunten aan de locatie. 

Zo is op minder dan een steenworp afstand het winkelcentrum met o.a. de supermarkt van Nettorama en de Action en de Witte Markt. Verder is mede door deze winkels het aanbod aan parkeerruimte enorm. En net om de hoek kan men ook nog even tanken. Eigenlijk heeft de gerestaureerde Witte Boerderij alles mee om uit te groeien tot een succes voor een horeca-ondernemer met de juiste visie. En daarbij komt dan ook nog de rijke historie van bijna 250 jaar. Hulshof Bouw en Restauratie uit Aarlanderveen is het bedrijf dat de restauratie van de Witte Boerderij vakkundig heeft uitgevoerd. Er is een aparte website waarop men alle ontwikkelingen rondom de restauratie en aanvullende informatie: https://www.witteboerderij1763.nl

(tekst: Arie Pieters)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden