Foto:

Mega klaprozen als eerbetoon aan geallieerden

Oud-Beijerland - Bevrijdingsdag 2021, woensdag 5 mei, een mooie dag om 100 klaprozen in de tuin te poten, dacht Kees Walpot. Maar niet zomaar klaprozen, het gaat hier om exemplaren die nogal uit hun krachten gegroeid zijn. Ze zijn namelijk zo’n 3 meter hoog. 

De kleurrijke bloemen werden geplaatst bij de rotonde aan de Sportlaan/Beneden Oostdijk, in de tuin van de witte villa, waar een juristenkantoor gevestigd is. 

‘Het is een mooi gezicht en ik hoop dat iedereen even stilstaat en er met een glimlach naar kijkt’, zei Walpot vooraf. ‘Op deze manier willen we bereiken dat mensen toch aan deze speciale dag herinnert worden en dat zij weer even beseffen hoe waardevol hun vrijheid is.’

De klaproos (poppy flower) geldt als eerbetoon aan de geallieerden die in de oorlog om het leven zijn gekomen om ons onze vrijheid terug te geven. Reden waarom destijds voor de klaproos is gekozen is de symboliek ; niet alleen zijn de blaadjes rood als het van de gevallenen, het binnenste is zwart, de kleur van rouw. In het hart van de bloem is ook een kruisvorm te zien, het klassieke symbool van lijden, verzoening en verlossing.

Walpot: ‘De link met de Coronamaatregelen is snel getrokken. Vrijheid is nog steeds een issue. Nu des te meer beseffen we hoe belangrijk vrijheid is, die we altijd eigenlijk als vanzelfsprekend beschouwen. Toen de klaprozen woensdagmorgen stonden had bijna iedereen die langs liep iets positiefs te zeggen en mensen vonden het schitterend. Ze werden er blij van, al die grote rode klaprozen, zeiden ze. We wilden echt iets leuks met Bevrijdingsdag doen en dat is gelukt. Het zou nog mooier zijn als alle mensen beseffen hoe belangrijk vrijheid is. Wij leven in een fantastisch land waar alles mogelijk is en dat is zo mooi.’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden