Juf Anneke van Bleek
Juf Anneke van Bleek

De Schelp zwaait juf Anneke en juf Karin uit

Algemeen 453 keer gelezen

Puttershoek - De tijd vliegt! Zo start je als beginnende leerkracht en zo neem je 40 jaar later afscheid. Dat hebben juf Anneke van Bleek en juf Karin van den Berg deze week ervaren. ‘Iedereen heeft geluk nodig. Het is ongrijpbaar en soms voelt het heel ver weg. Maar er is één plek waar je geluk kunt vinden - de plek waar je je thuis voelt’. 

Tijdens haar afscheidswoord haalde juf Anneke van Bleek deze woorden uit het prentenboek ‘Waar geluk begint!’ (van Eva Eland) aan. Op CBS De Schelp heeft zij bijna 40 jaar gewerkt, zich thuis gevoeld en geluk gevonden!

In 1980 begon ze na haar opleiding aan de P.A. als kersverse juf op De Schelp. Ze heeft een klein uitstapje gemaakt, maar in 1982 is ze gevraagd om terug te komen op De Schelp en sindsdien is ze niet meer weggeweest. In de bijna 40 jaar op De Schelp heeft zij in alle groepen lesgegeven en het belang van de school in het oog gehouden. Hierdoor is het voorgekomen dat ze haar werkdagen verdeeld had over meerdere groepen. 

Ook is ze bij de kleuters les gaan geven en heeft ze bij de kleuters ooit twee duobanen te gelijk gehad: de ene helft van de week in groep 1 en de andere helft van de week in groep 2. Dit was achteraf de beste manier om het kleuteronderwijs in de vingers te krijgen, want ze kwam tenslotte niet van de kleuterkweek. Ondanks dat haar passie bij de kinderen en het lesgeven lag, is ze ook adjunct-directeur geworden en heeft ze veel geregeld en georganiseerd voor de school. 

Zoals het een echte juf betaamt heeft ze één grote hobby en dat is het verzamelen en lezen van boeken. Het maakte niet uit over welk thema: juf Anneke kwam dan met een kratje voor kinderboeken over dat thema naar school!

Het was dan ook niet vreemd dat ze bij haar afscheid met een kratje boeken aan kwam en alle collega’s het boek ‘Waar geluk begint’ cadeau gegeven heeft. 

Op vrijdag 9 juli heeft de hele school afscheid van juf Anneke van Bleek genomen. De meester- en juffendag werd voor één keer omgetoverd tot ‘juf Anneke dag’. Die ochtend werd ze thuis opgehaald en in een versierde Volkswagen T2 busje het plein opgereden. Daar stonden alle kinderen haar al op te wachten en hebben ze haar toegezongen. Elke groep had een couplet geschreven en in het lied werd haar gevraagd of ze volgend schooljaar wel mee op kamp gaat met groep 8… daar heeft ze volmondig ja op gezegd! Zo hoeven ze toch niet helemaal afscheid van haar te nemen. 

‘s Middags ging het feest nog even door en werd met het hele team afscheid genomen. Echter niet alleen van juf Anneke van Bleek, maar ook van juf Karin van den Berg. Zij was vanwege gezondheidsredenen in januari al gestopt met werken. Ook zij is bijna 40 jaar juf geweest. Zij is haar onderwijscarrière gestart in Spijkenisse en heeft na 17 jaar de overstap naar De Schelp gemaakt en ook daar geluk gevonden, want ook zij is niet meer weggegaan. Juf Karin van den Berg heeft in veel verschillende groepen lesgegeven, maar haar hart ligt bij groep 3. In de loop van de jaren heeft zij het onderwijs zien veranderen. 

Ook zij heeft de collega’s een toepasselijk boek cadeau gegeven: ‘Elke dag fluitend naar de klas’ (Wilfried van den Brande). In dit boek staat de visie centraal dat als er een aangenaam klasklimaat is iedereen tot leren komt ‘Leerstof is een middel en geen doel’ en ‘humor is de saus van het (klas)leven’!

Beide juffen hebben een groot hart voor de kinderen en de school en staan voor 100% achter de slogan: ‘Op De Schelp is elk kind een parel!’.

Beide juffen zullen ze op school nog met regelmaat terugzien en dat maakt het afscheid nemen een stukje makkelijker. Veel dank voor hun inzet en betrokkenheid bij de school en natuurlijk de parels van De Schelp!

Juf Karin van den Berg
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant