Afbeelding

Bescherm je domein met de beste bewegingssensor!

Algemeen 133 keer gelezen

Nu er toch wel behoorlijk veel inbraken worden gepleegd, is het misschien handig om je woning - en met uitbreiding het hele domein - te beveiligen. Hoewel heel wat rashonden in het verleden een veilige én gegarandeerde oplossing gebleken zijn, kun je tegenwoordig ook kiezen voor verschillende soorten alarmsystemen en/ of bewegingssensoren en melders. Op de bijbehorende webpagina “The Sweet Home” kun je alvast een brede waaier aan nuttige tips en adviezen raadplegen omtrent dergelijke apparaten. Echter willen wij jou met dit artikel al een beetje kennis laten maken met de wondere wereld waartoe alarmsystemen en bewegingssensoren vandaag de dag behoren.

Wat is een bewegingssensor?

Met de vele inbraakpogingen en geweldplegingen waar onze maatschappij tegenwoordig mee te kampen heeft, is het alvast een goede zaak om jouw eigendom(men) zoveel mogelijk te beveiligen. Gelukkig hoef je daar vandaag de dag niet langer voor thuis te blijven. Zo kun je de hulp inschakelen van een correct getrainde waakhond of een beroep doen op een kwalitatief en functioneel alarmsysteem inclusief de nodige bewegingssensoren. Maar wat zijn bewegingssensoren en welke reactie lokken ze zoal uit op het moment dat ze effectief getriggerd worden? 

Zoals de naam reeds doet vermoeden, is een bewegingssensor een sensor die moeiteloos inspeelt op het waarnemen van bepaalde bewegingen. Bovendien gaat het hier om een vrij ruim begrip van de definitie “bewegingen” aangezien het hier zowel gaat om de bewegingen van dieren, personen en/ of objecten zoals bijvoorbeeld een voertuig. Een bewegingssensor, overigens vrij compact en licht van gewicht, is dan ook een bijzondere aanwinst op diverse gebieden gaande van inbraakpreventie en veiligheid tot het inschakelen van de straat- én of tuinverlichting. 

Een dergelijk ruim toepassingsveld heeft er uiteindelijk mede voor gezorgd dat er vandaag de dag behoorlijk wat verschillende types bewegingssensoren te spotten zijn. Zo kun je kiezen voor bewegingssensoren die werken op basis van ultrageluid terwijl andere modellen dan weer gaan reageren met behulp van een krachtige elektromagnetische straling zoals bijvoorbeeld de infrarode stralingswarmte of de stralingen die gebruikt worden in magnetronovens.

Alarm, licht of beide?

Wanneer je er uiteindelijk voor kiest om een bewegingsmelder aan te schaffen, is het eveneens handig om jezelf de vraag te stellen welke reactie je uiteindelijk wilt uitlokken. Met welke intentie wordt de bewegingssensor aangekocht en welke verwachtingen of eisen heb je ten aanzien van het apparaat? Zo bestaan er heel wat bewegingssensoren waarbij - zodra enige vorm van beweging genoteerd wordt - een luid en krachtig alarm in werking treedt. Andere apparaten zullen dan weer reageren door middel van lichtreacties denk onder meer maar aan de straatverlichting, tuin- én opritverlichting.

En mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en is budget niet meteen een probleem dan loont het de moeite om uit te kijken naar een bewegingssensor die de beide reactiemogelijkheden met elkaar gaat combineren en waarbij niet alleen een krachtig alarm ingeschakeld wordt maar ook 1 of meerdere lichten zullen aanspringen. 

In het verlengde daarvan dien je op het moment van aankoop eveneens op de hoogte te zijn van de aansluitingsmogelijkheden en de installatie. Waar moet de bewegingssensor uiteindelijk geïnstalleerd worden en welke reactie verwacht je van het apparaat? Wil je dat de bewegingssensor gekoppeld wordt aan een lichtreactie dan spreekt het voor zich dat de melder aan 1 van de buitenlampen dient aangesloten te worden. 

Het uiteindelijke budget

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje van een degelijke bewegingssensor. Afhankelijk van het type sensor, de uitgelokte reactie en de eventuele extra kenmerken kan de prijs makkelijk variëren van zo’n 30 à 50 euro tot maar liefst 500 euro of misschien wel meer indien je het apparaat ook gewoon laat installeren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant