Afbeelding

De toekomst van de 3D printer

Algemeen 159 keer gelezen

Net zoals de tijd staat ook de wetenschap en de technologie allesbehalve stil. Dat betekent dat er de laatste jaren heel wat verschillende verwezenlijkingen zijn gebeurd op desbetreffend vlak die niet te onderschatten zijn. Zo heeft de 3D printer een belangrijke plek ingenomen in de hedendaagse ontwikkelingen, hoewel we reeds 30 jaar geleden de eerste beginselen ervan konden optekenen. Hier, in dit artikel gaan we het dan ook even kort hebben over de geschiedenis gevolgd door de verschillende toepassingsvelden waarin een 3D printer wel degelijk van onschatbare waarde zou kunnen zijn. Ben je benieuwd, aarzel dan niet en lees het artikel hieronder gerust verder!

Terug in de tijd!

Om het principe van de 3D printer min of meer te kunnen begrijpen, is een lesje - korte - geschiedenis niet geheel onoverkomelijk. Hoewel de meesten ervan overtuigd zijn dat de 3D printer nog helemaal niet zo oud is, konden de eerste beginselen toch al ruim 30 jaren geleden genoteerd worden. Zo waren er toen al heel wat wetenschappers te vinden die zich voornamelijk bezighielden met de “laag per laag” opbouw van bepaalde voorwerpen en/ of objecten. Toch heeft het nog enkele jaren geduurd vooraleer een Amerikaans onderzoeksbureau het heft in eigen handen heeft genomen om dit fenomeen tot op de bodem verder uit te spitten.

Dit alles heeft er dan ook voor gezorgd dat in 1986 de eerste officiële 3D printer in het leven kon geroepen worden. Het spreekt voor zich dat de evolutie van de 3D printer door de jaren heen alleen maar is toegenomen en het apparaat dat we vandaag de dag kennen in slechts beperkte mate lijkt op het apparaat dat zoveel jaren geleden in de beginjaren ontstaan is.

Waarom is een 3D printer baanbrekend?

Kortom, het mag onderhand wel al duidelijk wezen dat de 3D printer toch al heel wat jaartjes langer bestaat dan de meesten onder ons wel zullen gedacht hebben. Uiteraard dienen we daarbij gelijk een kanttekening te maken aangezien het apparaat dat we vandaag de dag kennen de afgelopen jaren sterk geëvolueerd is en bijgevolg pakken verder staat dan de eerste officiële 3D printer uit 1986. 

Maar wat is een 3D printer nu eigenlijk en waarom wordt een dergelijk apparaat beschouwd als baanbrekend? Hij wordt dan ook beschouwd als een bijzonder krachtig elektronisch apparaat waarmee het mogelijk wordt om verschillende tastbare driedimensionale voorwerpen en/ of objecten te gaan creëren. Het zou hier in eerste instantie om een leuke sleutelhanger kunnen gaan of je favoriete porseleinen bord of een aantrekkelijk jurkje. Echter is zijn draagvlak heel wat groter aangezien een dergelijk apparaat eveneens kan worden ingeschakeld in de wereld van de (medische) wetenschappen waardoor het mogelijk wordt om gewrichten, botstructuren en zelfs organen te gaan reconstrueren. 

Dit maakt meteen het belang duidelijk van een dergelijke baanbrekende machine. En het feit dat we op amper 30 jaar al in dergelijke richting kunnen gaan denken, biedt enorm veel vooruitzichten en perspectieven naar de toekomst toe!

De gebruikte techniek

Vandaag de dag bestaan er dan ook diverse soorten 3D printers die kunnen worden onderverdeeld op basis van de techniek die ze uiteindelijk gaan gebruiken. Zo zullen bepaalde printers steunen op het principe van de FDM (Fused Deposition Modeling) techniek, anderen maken dan weer gebruik van de SLS (Selective Laser Sintering) techniek en nog anderen functioneren door middel van de stereolithografie techniek.

De techniek die momenteel het vaakst gebruikt wordt en bijgevolg ook het populairst blijkt te zijn is de laatstgenoemde, stereolithografie techniek - die overigens reeds in 1984 ontwikkeld werd. Daarbij wordt een krachtige laserstraal op een vloeibare materiaalsoort gericht waardoor het desbetreffende materiaal in een mum van tijd zal uitharden. Met dergelijke techniek is het dus mogelijk om eender welk voorwerp en/ of object laagje per laagje te gaan reconstrueren. En hoewel wetenschappers nog heel wat werk voor de boeg hebben, zijn er op zo een korte tijd al relatief veel nieuwe ontwikkelingen tot stand gekomen wat de hoop in de toekomst alleen maar doet toenemen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant