Carlos Haselhoef (eigenaar) en Cisca Seltenrijch (medewerkster).
Carlos Haselhoef (eigenaar) en Cisca Seltenrijch (medewerkster).
KoopLokaal

Café Boemel van Beijer, gezellig dorpscafé in historisch pand

Algemeen 1.911 keer gelezen

In 2020 werd Carlos Haselhoef de nieuwe eigenaar van voormalig café Rimpels (daarvoor ’t Hoekie). Het pand deed rond 1900 dienst als RTM station met schenk vergunning. Carlos was direct geïnteresseerd in het historische aspect van het pand aan de Schenkeldijk en hij verdiept zich dan ook in allerlei wetenswaardigheden uit het verleden van het café.

De naam Boemel van Beijer betekent: het boemeltreintje naar Beijerland. Op de voorgevel prijkt een mooie oude foto van die boemeltrein, die vroeger de Hoeksche Waard verbond met Rotterdam. 

In het interieur verwijzen oude foto’s ook naar het verleden van dit café.

Ontmoetingsplaats

Het café bestaat uit een bar gedeelte, een biljart gedeelte en een feestzaal.

“Ik vind het leuk als dit café echt een ontmoetingsplaats is voor allerlei mensen”, vertelt Carlos. “Ik heb hier bijvoorbeeld een ruilbibliotheek ingericht, waar je een boek of DVD kan lenen of brengen. Ik wil dat dit café ook de functie krijgt van een laagdrempelig dorpshuis”. 

Verschillende verenigingen hebben hun thuishaven in de Boemel van Beijer, zoals de biljartvereniging en de schietvereniging. De competitie wordt gedeeltelijk ook daar gespeeld. Binnenkort wordt er weer gestart met de dartcompetitie en voor liefhebbers worden er darttoernooien georganiseerd, met prijzengeld. 

De feestzaal is te huur voor feesten, partijen, vergaderingen en andere activiteiten, bijvoorbeeld yogalessen, of creatieve workshops.

Locatie

Boemel van Beijer is het enige café in Zuid-Beijerland. In de omgeving is de locatie niet voor iedereen bekend, terwijl het pand al 120 jaar bestaat. 

Sinds kort kunnen fietsers het café wat makkelijker vinden, dankzij drie bordjes, die Carlos op de Schenkeldijk heeft geplaatst. Mensen kunnen hun tocht even onderbreken voor een lekker kopje koffie met een stukje taart of een stukje “ambachtsbroeder” van de lokale bakkerij de Ambacht. Broeder is een speciaal krentenbrood met spijs, dat de bakkers vroeger moesten maken als test, om tot het bakkersgilde toegelaten te worden.

In de zomer kan je ook een heerlijk schepijsje halen van de lokale Gebo ijsfabriek. Op een van de twee terrassen is altijd wel een plekje te vinden om dat op te eten en tegelijk een praatje te maken met dorpsgenoten.

“In de maand augustus hebben we het chalet, wat bij het cafe staat, geopend als “Biergarten”. Daar hebben we een goed doel aan gekoppeld, namelijk Dierenpark Landzicht, de kinderboerderij van Zuid-Beijerland. We hebben € 400 opgehaald, dat we aan de kinderboerderij gaan schenken. Dit soort activiteiten voor goede doelen zou ik uit willen breiden in samenwerking met lokale ondernemers”.

Keuken

Carlos noemt zijn zaak een “café met eten”, dat wil zeggen dat hij geen eetcafé of restaurant wil zijn. Maar je kan toch wel iets te eten bestellen. Er is een kleine kaart met bijvoorbeeld frites met stoofvlees, met saté, of met een gehaktbal. De huisgemaakte gehaktballen hebben een hele goede reputatie, daar komen mensen speciaal voor. “In het weekend hebben we een dagmenu, dat is meestal een exotisch gerecht, zoals Griekse moussaka, roti of Surinaamse bami. Alles uit eigen keuken”, vertelt Carlos.

Activiteiten

Er wordt maandelijks een muzikale pubquiz georganiseerd met live muziek erbij, waar vragen over worden gesteld. 

Op de eerste vrijdag van de maand is er een “Vinyl Three” avond. Je neemt een LP mee, waar je drie favoriete nummers van gedraaid worden. Mensen vertellen elkaar dan welke herinnering ze aan een bepaalde song hebben, of wat ze mooi vinden aan de muziek. Er staat ook een maandelijkse jamsessie met live muziek op de planning en een klaverjascompetitie.

In het weekend komen er vaste groepjes stamgasten om bij een biertje of wijntje gezellig bij te praten. Bij elke groep klanten zoekt Carlos muziek uit, die bij hen past. 

“Ik werk samen met het Bierschuurtje uit Oud-Beijerland, dat is een lokale bierzaak. Een keer per maand organiseren we een bierproeverij. Het biertje, dat als beste wordt gekozen wordt dan het biertje van de maand. Aan het einde van het jaar bekijk ik, welke biertjes het hoogst hebben gescoord. Die neem ik dan op in het vaste assortiment. Ik schenk nu het zogenaamde Polderblond, een echt Hoeksche Waards biertje. Klanten zijn er heel enthousiast over. We hebben natuurlijk ook een aantal Belgische bieren, voor elk wat wils.”

Er zijn ook plannen om wijnproeverijen te gaan organiseren. 

Op de website is een overzicht van alle activiteiten te vinden.

Carlos vindt het belangrijk om mensen met elkaar te verbinden. Dat wil hij met zijn café bereiken. Zelf heeft hij in de moeilijke Corona periode veel steun gehad van vaste klanten. “Die hebben mij echt de winter doorgesleept”.

Cafe Boemel van Beijer

Schenkeldijk 2
3284 LN Zuid-Beijerland
Tel 0186 – 669 328
info@boemelvanbeijer.nl

Carlos Haselhoef

06-28242848

https://boemelvanbeijer.nl/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant