Rika Manschot geëerd met Bundesverdienstkreuz


Rika Manschot leest de brief van ambassadeur Dirk Brengelmann die zij ontving vanwege de uitreiking van het Bundesverdienstkreuz. Het is uitzonderlijk dat deze onderscheiding wordt uitgereikt.
Rika Manschot leest de brief van ambassadeur Dirk Brengelmann die zij ontving vanwege de uitreiking van het Bundesverdienstkreuz. Het is uitzonderlijk dat deze onderscheiding wordt uitgereikt. (Foto: Koos Romeijn)

Rika Manschot geëerd met Bundesverdienstkreuz

Oud-Beijerland - Het Bundesverdienstkreuz is een Duitse onderscheiding die door het stafbureau van de Bundespresident mondjesmaat wordt toegekend. Wie de prestigieuze onderscheiding krijgt, heeft een rol van betekenis gespeeld in de samenleving.

25 april 2017 ontving Rika Manschot op de Duitse ambassade in Den Haag uit handen van ambassadeur Dirk Brengelmann het Bundesverdienstkreuz namens de Bundespresident. De bijzondere onderscheiding werd de 81-jarige Rika Manschot uit Oud-Beijerland toegekend voor haar grote inzet en betrokkenheid bij het tot stand komen van contacten tussen kerkelijke gemeenten in Nederland en de toenmalige DDR (later Duitsland).

Landelijke Werkgroep Gemeentecontacten Nederland-Duitsland

Meer dan veertig jaar was zij het 'gezicht' van en het adres voor deze gemeentecontacten. Van 1985 tot maart 2016 was zij secretaris van de Landelijke Werkgroep Gemeentecontacten Nederland-Duitsland. "Zij vervulde een sleutelrol en was de drijvende kracht", benadrukt voorzitter Gerben Dijkstra van de Werkgroep.

Uitzonderlijk

"Het Bundesverdienstkreuz wordt in Duitsland aan weinigen toegekend. Het is uitzonderlijk dat deze onderscheiding aan Rika wordt uitgereikt." De contacten tussen de kerkelijke gemeenten ontstonden midden in de 'koude oorlog'. Pionier was Herman Korteweg uit Oud-Beijerland. Hij betrok Rika bij zijn activiteit voor broeders en zusters achter het ijzeren gordijn. Kerken mochten er voor de Wende wel zijn. "Maar de knop van de muur zat aan onze kant. Door deelname aan conferenties kwamen wij in contact met kerkgemeenschappen in de DDR."

Blijdschap over het contact

In 1973 reisde Rika met enkele leden van de protestantse gemeente Oud-Beijerland naar Spreewald. "De kerkelijke gemeenschap was gastvrij en vriendelijk. Ik heb adressen meegenomen en mensen in Oud-Beijerland zijn brieven gaan schrijven. De schrijvers gaven vervolgens adressen door aan familie en andere belangstellende kerkelijke gemeenten. De mensen in de DDR waren blij met onze contacten. Voor hen was heel belangrijk met christenen te praten die zij konden vertrouwen. Zij hadden altijd het gevoel afgeluisterd te worden. Dat zorgde voor spanning. Na de Wende in 1989 was die spanning weg, maar blijdschap is er nog steeds over het contact. We waren er voor elkaar en daar gaat het nog steeds om.''

Lovende woorden

Hoe bijzonder de DDR-bewoners het contact met Rika Manschot en de Landelijke Werkgroep Gemeentecontacten Nederland-Duitsland waarderen blijkt wel uit de lovende woorden in brieven bij het vertrek van Rika uit de Werkgroep. "Het was van onschatbare waarde vrienden aan de andere kant van prikkeldraad en muur te hebben. Veel is geschreven, ontelbare rondzendbrieven verstuurd. Veel, veel dank daarvoor" en "dank dat u al zo vroeg de hand tot verzoening heeft uitgestrekt."

(Tekst: Sieka Romeijn-Hedmann, foto: Koos Romeijn)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden