De kerkklok van Cillaarshoek.
De kerkklok van Cillaarshoek.

De echo van Elisabeth

Algemeen 559 keer gelezen

Cillaarshoek - Binnenkort is het 19 november. Het is dan precies 600 jaar geleden dat de Sint-Elisabethsvloed een groot deel van de Hollandse Delta wegspoelde. De Biesbosch kon na deze ramp uitgroeien tot een prachtig natuurgebied. De rest van het gebied verdween lange tijd onder water en werd in de loop der eeuwen stukje voor stukje ingepolderd.

Alleen de kerkklok van Cillaarshoek overleefde de ramp. In een podcast wordt de luisteraar meegenomen op een bijzondere reis door de tijd van deze klok. De reis begint tijdens de Sint-Elisabethsvloed van 1421 en voert je door de eeuwen heen mee naar de dag van vandaag.

Archeoloog Jeroen Ras zou graag de bodemschatten onderzoeken die nog verborgen liggen in de polder Bonaventura. Chris van Ballegooijen van museum ‘Het Land van Strijen’ vertelt hoe de kerkklok de Tweede Wereldoorlog overleefde. 

Koster Peter van Strijen luidt de klok van de N-H kerk in Cillaarshoek en brengt een stukje historie tot leven. Tenor Nico van der Meel van het ensemble ‘Camerata Trajectina’ zingt een ramplied uit de 17e eeuw dat over de Elisabethsvloed gaat.

In de podcast ‘De Echo van Elisabeth’ passeren zes eeuwen geschiedenis in 18 minuten de revue.

LINK NAAR DE PODCAST: https://youtu.be/qqwbnNaf2Bo

MEER INFO: https://www.wshd.nl/elisabethsvloed.nl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant