Marleen Gulden van Eco Concept Group en Martijn Trouwborst van Hoeksch Hout.
Marleen Gulden van Eco Concept Group en Martijn Trouwborst van Hoeksch Hout.
KoopLokaal

Lokale en duurzame impact met Hoeksche (kerst)pakketten

Algemeen 1.187 keer gelezen

Hoeksche Waard - Met een Hoeksch kerstpakket als eindejaarsgeschenk geef je iets unieks cadeau. Met het pakket ondersteun je lokale ondernemers en draag je bij aan duurzaamheid in de regio. Marleen Gulden: “Daarnaast zijn het ook nog eens mooie en bijzondere pakketten, waar je iemand echt blij mee maakt.”

Een jaar geleden besloten Marleen Gulden van Eco Concept Group en Martijn Trouwborst van Hoeksch Hout samen te gaan werken en gezamenlijk lokale en duurzame Hoeksche pakketten aan te gaan bieden. Marleen: “Van lokale ondernemers voor lokale ondernemers.”

“Wij willen mooie kwalitatieve kerstpakken leveren”, zegt Marleen. “Vaak kiezen bedrijven voor standaardpakketten die in het keukenkastje of de kliko belanden. Dat vinden wij zonde. Elk product uit ons pakket heeft daarom iets speciaals en een eigen verhaal. Lokale ondernemers hebben zoveel mooie producten te bieden.”

De meeste kerstpakketten van groothandels komen uit het Verre Oosten of van massaproducties, vertelt Marleen. “Die hebben nu enorme leveringsproblemen, maar omdat wij lokaal werken, kunnen wij snel schakelen.” 

Bij Hoeksch Pakket is er een selectie van vaststaande pakketten, maar er is altijd ruimte om het pakket aan te passen. “Er is veel mogelijk, wij leveren maatwerk.” Zo is er keuze uit een volledig foodpakket, maar ook een non-food pakket met bijvoorbeeld de scheurkalender van “Scheuren door de Hoeksche Waard”. Omdat er gewerkt met ambachtelijk producten die vers bereid worden is het advies wel om op tijd te bestellen.

In het Hoeksch Pakket is onder andere een borrelplank te vinden die gemaakt is van echt Hoeksch hout. De bomen waarmee Martijn werkt zijn ziek geweest of moesten plaats maken voor bebouwing. In plaats van deze te versnipperen en te verbranden, krijgt het hout van de bomen een tweede leven in de vorm van hoogwaardige houtproducten. Martijn: “Wij proberen waarde aan het hout toe te voegen en met lokale bomen is er minder transport nodig. En dus minder CO2-uitstoot.” 

De borrelplanken zijn voorzien van een unieke QR-code, waarmee je het boompaspoort kunt inzien. Het is mogelijk om de planken te laten graveren met bijvoorbeeld een bedrijfslogo of boodschap. Zelfs het zaagsel wordt niet weggegooid, maar dient als opvulling voor het Hoeksch Pakket. “De borrelplank is van hoogwaardige kwaliteit, hij gaat zo twintig jaar mee” geeft Martijn aan. 

Wanneer de ondergewaardeerde gemeentebomen binnenkomen, worden ze eerst gezaagd. Martijn: “Daarna drogen we het hout terug en maken wij er hoogwaardige producten van.” Onder meer de borrelplank voor het Hoeksch pakket, maar ook meubels en grafkisten worden van hout uit de Hoeksche Waard gemaakt. Ook zijn er toepassingen voor buiten mogelijk, aldus Martijn. “Als wij het hout impregneren is het onder meer te gebruiken voor overkappingen en schuttingen.”

Eco Concept Group levert duurzame relatiegeschenken. “Wij richten ons op circulaire productconcepten. Dat kan zijn van een pen van gerecycled plastic tot een luxe laptoptas gemaakt van fruitleer. Producten worden ontworpen en gemaakt met logo en identiteit van de klant. De focus ligt zo veel mogelijk op lokale en sociale productie”, aldus Marleen. 

Ook is het mogelijk om bij Eco Concept Group afvalstromen te upcyclen. Zo werd er voor de Gemeente Hoeksche Waard van oude werkkleding laptophoezen, etuis en sleutelhangers gemaakt. “Wij geven klanten advies over de toepassing van duurzame relatiegeschenken binnen hun organisatie en kijken wat het beste aansluit bij hun doelgroep.”

Gezamenlijk hebben Martijn en Marleen een doel voor ogen: het vergroenen van de Hoeksche Waard. Martijn: “We willen onze footprint niet verkleinen, maar vergroenen.” Marleen vult aan: “We nemen iets van de natuur, maar geven ook weer iets terug.” 

Met een deel van de opbrengst van de borrelplanken en andere houtproducten planten Marleen en Martijn bomen in de Hoeksche Waard. Daarmee willen ze de cirkel sluiten. Marleen: “De eerste bomen worden dit jaar gepland in een natuurgebied in Strijen.”

Bij een afname van 45 pakketten of meer is het mogelijk dat bedrijven aanwezig zijn bij het planten van de bomen. Martijn: “Dat is voor bedrijven de mogelijkheid om hun PR-moment te pakken.”

Naast een stuk duurzaamheid willen Martijn en Marleen nadrukkelijk lokale ondernemers steunen, Marleen: “Dat doen wij niet alleen voor onszelf, maar ook voor de lokale economie.” Ze zijn trots op de samenwerking met de lokale ondernemers uit de Hoeksche Waard. “Iedereen helpt elkaar, het lokale partnerschap daar zijn wij trots op.”

Er zijn zoveel lekkere en mooie producten uit de Hoeksche Waard te krijgen dat Marleen verder wil uitbreiden en heel Nederland wil bereiken met de streekpakketten. Marleen: “We leven in een wegwerpmaatschappij, er wordt heel veel van buiten gehaald, maar er is lokaal zovéél moois te verkrijgen.”

Eco Concept Group BV

Karweistraat 11
3264 XV Nieuw-Beijerland

Marleen Gulden

+31 186 700 200

 +31 6 54277255

marleen@ecoconceptgroup.com

https://www.ecoconceptgroup.com/

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant