De coördinatoren Huiskamer Open Hof: Jan Middelhoek en Marjan van der Meij met haar kleindochter Joanne. (foto: Koos Romeijn)
De coördinatoren Huiskamer Open Hof: Jan Middelhoek en Marjan van der Meij met haar kleindochter Joanne. (foto: Koos Romeijn)

Huiskamer Open Hof wordt thuisbasis Alzheimer Trefpunt Hoeksche Waard

Algemeen 868 keer gelezen

Oud-Beijerland - Alzheimer Trefpunt Hoeksche Waard heeft haar activiteiten weer opgepakt. De nieuwe locatie is de Huiskamer van de Open Hof aan de W. van Vlietstraat 2. Die plek werd mogelijk doordat de coördinatoren van de Open Hof een samenwerking met Alzheimer Trefpunt zijn aangegaan.

De entree van de Huiskamer is aan de parkzijde van het gebouw. Heel uitnodigend met aan weerszijde manden met kleurige hortensia’s. Ook de huiskamer is sfeervol en uitstekend geschikt om mensen met Alzheimer, hun mantelzorgers en overige belangstellenden te ontvangen. Alzheimer is volksziekte en doodsoorzaak nummer één in Nederland. Eén op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie.


Alzheimer Trefpunt Hoeksche Waard maakt onderdeel uit van Alzheimer Nederland afdeling Goeree-Overflakkee. ‘’Bij de oprichting in 2007 hadden wij geen behoefte aan een speciaal bestuur”, verklaart Annemarie Visser die vanaf het begin bij Alzheimer Trefpunt HW betrokken is. Eerst als professional mantelzorgondersteuning van MEE, maar nu als vrijwilliger van de werkgroep. ‘’Wij zijn een zelfstandige werkgroep die een eigen programma invult, maar wel een luisterend oor heeft. Wij vragen regelmatig wat men graag wil en pikken er vervolgens een onderwerp uit waarvan wij vinden dat het goed past in ons jaarplan. Als het gaat om financiële zaken of informatie op de website dan voert het bestuur die voor ons uit. Het is heel prettig op dit bestuur terug te vallen als het nodig is.”

Na de oprichting van Alzheimer Trefpunt werd ook een team aan casemanagers in de Hoeksche Waard benoemd. “Die casemanagers hebben we direct bij onze werkgroep betrokken. Op dit moment zijn dat er drie zodat er op elke bijeenkomst minimaal één of twee aanwezig zijn. Ook hebben alle vrijwilligers een achtergrond met betrekking tot dementie. In de werkgroep is zo een hoop kennis.”

Naar de middag
Door de jaren heen vond Alzheimer Trefpunt onderdak op diverse locaties in de Hoeksche Waard. ”Ook hebben we rondgereisd om mensen in hun eigen gemeente tegemoet te komen. Maar uiteindelijk blijkt dat Oud-Beijerland een goede plek is met nu de Huiskamer Open Hof als vaste plek.” Alzheimer Trefpunt komt iedere tweede dinsdag van de maand bijeen, behalve in juli en augustus. Nieuw is ook dat de bijeenkomsten in plaats van in de avond ‘s middags plaatsvinden. “Soms wijken wij daar vanaf en dat is meteen al bij de eerste bijeenkomst op dinsdag 9 november”, vervolgt Annemarie Visser.

Deze bijeenkomst wordt ‘s avonds gehouden in ‘t Huys te Hoecke en begint om 19.30 uur.” Belangstellenden kunnen zich aanmelden via email: Laura@ketenzorgdementie-hw.nl of bellen naar Lieneke Zuideweg 06-20435685. Te gast is de bekende neuroloog Arend Arends. Hij gaat in op het thema ‘Is het ouderdomsvergeetachtigheid of is het dementie’. In coronatijd kwam Arends regelmatig op tv.


Blij is de Werkgroep met de komst van nieuwe bezoekers en de positieve reacties dat het Alzheimer Trefpunt weer is opgestart. “Doel is niet alleen mensen te boeien met onderwerpen, maar vooral met het geven van duidelijke uitleg zodat iedereen het begrijpt. Mensen moeten het uitnodigend vinden om bij ons aan te schuiven en met elkaar in gesprek te gaan. Daarom is een prettige sfeer op onze bijeenkomst heel belangrijk.”

Informatie

Alzheimer Trefpunt Hoeksche Waard wordt gerealiseerd door een werkgroep van enkele vrijwilligers. Meer informatie: www.alzheimer-nederland.nl/regios/goeree-overflakkeehoeksche-waard/

(tekst: Sieka Romeijn-Hedmann)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant