Afbeelding

Wethouders op bezoek bij genomineerden vrijwilligersprijzen

Algemeen 820 keer gelezen

Hoeksche Waard - Mensen maken de Hoeksche Waard. Dat laten vooral vrijwilligers zien, omdat zij zorgen dat verenigingen kunnen bestaan, culturele activiteiten heel veel mensen bij elkaar brengen en vrijwilligers de sociale samenhang in de dorpen versterken. Daar heeft gemeente Hoeksche Waard natuurlijk het hele jaar oog voor, maar op zaterdag 27 november net een beetje meer: toen werden vrijwilligers van genomineerde initiatieven extra voor hun werk beloond. 

Zij ontvingen uit handen van de betrokken wethouders Joanne Blaak- van de Lagemaat, Harry van Waveren en Paul Boogaard kaarten voor de voorstelling Momentum en een mooie chocoladetablet van Chocolin.

Dit jaar konden vrijwilligers worden genomineerd van bijzondere burgerinitiatieven die het afgelopen jaar hebben gezorgd voor ontmoeting, verbinding en meedoen op het gebied van cultuur, sport, recreatie en/of een gezonde leefstijl. ‘In de Hoeksche Waard zijn we heel actief op allerlei gebied. Neem alleen al het aantal sportverenigingen dat we hebben’, vertelt Paul Boogaard die sport in zijn portefeuille heeft. ‘Maar ook op het gebied van cultuur en natuur zijn er veel initiatieven die bijdragen aan een gezond en fijn leven en dat is belangrijk voor het welzijn van mensen. Vandaar dat we dit jaar de focus hebben gelegd op deze projecten.’

Verbinding en natuur
Zaterdagochtend vroeg begonnen de bezoeken van wethouders die speciale aandacht hebben voor cultuur, sport en een gezonde leefstijl: Harry van Waveren, Paul Boogaard en Joanne Blaak-van de Lagemaat. 

De laatste ging op bezoek bij bakker Jaap de Koning die afgelopen jaar zorgde voor een geweldige middag voor ouderen uit een zorgcentrum, bij chauffeurs van de Stichting Lokaal Vervoer, vrijwilligers van De Plukhoek en vrijwillige wilgenknotters van HWL. Ook Mari Opmeer, die zich inzet voor de LHBTI-gemeenschap, was genomineerd maar niet in de gelegenheid de attentie in ontvangst te nemen.

Cultuur en sociale samenhang
Harry van Waveren, met cultuur in zijn portefeuille, ging op bezoek bij Lenie Göbel en Joke van Hulst van de Interessebank van Humanitas, bij Hennie Dalm van het Digitaalhuis, bij Riana Eckhart die zich sterk maakt voor Hoeksche Waardse kunstenaars, bij Jan van der Stel en Peter Rijkhoek die zorgen voor muzikaal vermaak, dat ook onbekende bands in de Hoeksche Waard op de kaart komen te staan en die dit jaar een evenement organiseerden voor het hospice.

Sport en leven
Paul Boogaard ging op bezoek bij drie sportverenigingen: bij de vrijwillige opruimploeg van NSVV, bij Lennert van der Wulp die zich al jaren voor alles inzet wat HWVV Fidus in ’s-Gravendeel tot een bloeiende volleybalclub maakt en bij Jaap Nederlof die bij Korbatjo in Oud-Beijerland zorgde dat ook in corona-tijd de onderlinge band van het G-team in stand werd houden. 

Daarnaast bezocht hij de 95 jarige vrijwilligster mevrouw Stolk, die in Oud-Beijerland bekendheid heeft verworven door haar vrijwilligerswerk in de Egmontshof en daarna in de Gravin van Zorgwaard, en de vrijwilligers van het Centrum voor Levensvragen. Dat dit bezoek enigszins uitliep laat zich raden: met vrijwilligers die zich inzetten voor mensen met levensvragen raak je niet snel uitgepraat.

Meedenken?
Natuurlijk verdienen alle vrijwilligers in de Hoeksche Waard deze aandacht, maar het is helaas niet mogelijk iedereen te bezoeken. Vandaar dat de gemeente ieder jaar een manier zoekt om rond de Nationale Vrijwilligersdag vrijwilligers extra in het zonnetje te zetten. Heeft u hier ideeën over en wilt u meedenken in hoe we dat het best kunnen doen? Neem dan contact met ons op via vrijwilligerscentrale@welzijnhw.nl.

Op de websites van gemeente Hoeksche Waard en van Welzijn Hoeksche Waard staat een fotocollage met een deel van de genomineerden en een overzicht van alle initiatieven en winnaars vermeld.

Wilt u ook vrijwilligerswerk gaan doen of meer weten over de Gemeentelijke Waarderingsprijs, kijk dan op https://www.welzijnhw.nl/vrijwilligerswerk/gemeentelijke-waardering.

(tekst: Ria Folkertsma)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant