Afbeelding

Onbegrip en ergernis over ontbreken nieuwe bushaltes

di 11 jan 2022, 10:32 Algemeen 365 keer gelezen

Hoeksche Waard - Met ingang van zondag 9 januari rijdt Connexxion in de regio Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee (HWGO) volgens een nieuwe dienstregeling. Maar twee nieuwe haltes ontbreken.

“Dit is voor mij onbestaanbaar”, vindt wethouder Harry van Waveren. “Ik begrijp de keuzes die gemaakt zijn, ook al ben ik niet overal blij mee. Maar we hebben ook afspraken gemaakt met de provincie Zuid-Holland over de aanleg van nieuwe haltes zodat dorpen bereikbaar blijven. Als wegbeheerder zijn zij verantwoordelijk voor deze haltes. Bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling, die op hoofdlijnen half 2021 al bekend was, zouden deze haltes klaar moeten zijn. 

Dit geldt voor de nieuwe halte bij Tienvoet in Heinenoord maar ook voor de nieuwe halte bij de Vrouwehuisjesweg in Mijnsheerenland. Ik ga er dan ook vanuit dat deze haltes deze week operationeel zijn en reizigers er gebruik van kunnen maken.”

Gevolgen nieuwe dienstregeling 

De nieuwe dienstregeling betekent in Oud-Beijerland andere routes voor de lijnen 160, 170 en 171. Lijn 160 rijdt niet meer via de zuidkant van het centrum en de meeste bussen rijden ook niet meer door de wijk Croonenburgh. In andere dorpen zoals Klaaswaal en Mijnsheerenland stopt de bus alleen nog op de provinciale weg en rijdt de bus niet meer door de dorpen. 

Voor Heinenoord geldt dat lijn 163 nog wel door het dorp rijdt, maar alleen overdag op werkdagen. Op andere momenten, ’s avonds en in het weekend, kunnen reizigers gebruik maken van OV-op-Maat. Ook kunnen reizigers naar en uit Heinenoord gebruik maken van de nieuwe halte Tienvoet bij de busbaan langs de N217. Maar deze halte is op dit moment nog niet gerealiseerd.  

De sterke daling in reizigers als gevolg van corona heeft impact op het openbaar vervoer. Connexxion heeft in overleg met de Provincie Zuid-Holland en reizigersorganisaties de dienstregeling voor 2022 daarom flink aangepast.   

Op de sociale media regent het ook klachten. Een kleine greep: Uitstappen in de hondenpoep (geen verharding aanwezig), verstopping bij een drukke T-splitsing en rotonde, informatie op de borden in de blubber, geen parkeerplaats voor fietsen (de mensen moeten van ver komen), geen toegankelijkheid voor minder validen o.a. rollator, blinden en slechtzienden of kinderwagen etc. Mensen klagen ook over knelpunten op de Blaaksedijk, Mijnsheerenland, Kreupeleweg, Strijensas en nog een paar. ‘Mijn dochter gaat in Dordrecht naar school en moet nu 4x overstappen’, schrijft een moeder. Iemand vraagt ook wanneer er een extra bushalte in Nieuw-Beijerland kom. Er is een hele nieuwe wijk in aanbouw maar nog steeds is er maar één bushalte aan het begin van het dorp. 

Bij de Tienvoet in Heinenoord mag de bus niet stoppen omdat er nog geen halte is en de provincie ‘de situatie eerst verkeersveilig wil maken’. Heel vreemd, vindt iemand, ‘want een simpel bord in de grond zou volstaan. De bus rijdt daar over een busbaan en als die stopt is er geen hinder voor wie dan ook... dus gemeente en provincie: graag even opschieten’. 

Uit de krant