Mieke van Herk, oprichtster van Bureau Kaliber. 'Werkgeluk bij medewerkers zorgt voor minder ziekteverzuim, minder verloop en hogere productie'.
Mieke van Herk, oprichtster van Bureau Kaliber. 'Werkgeluk bij medewerkers zorgt voor minder ziekteverzuim, minder verloop en hogere productie'.
KoopLokaal

SLIM subsidie: slimme oplossing voor MKB’ers

wo 12 jan 2022, 13:07 Algemeen 37 keer gelezen

Heinenoord - Als tuindersdochter uit de Hoeksche Waard was Mieke van Herk van huis uit gewend aan een ondernemersklimaat. Dus was het logisch, dat zij elf jaar geleden haar eigen bedrijf Bureau Kaliber is begonnen, voor training, loopbaan begeleiding en re-integratie.

Nu wil ze haar expertise inzetten voor het MKB om eigenaren, bedrijfsleiders en personeel te begeleiden de volgende stap te zetten in hun ontwikkeling. Dit is voor alle ondernemingen haalbaar, omdat ze gebruik kunnen maken van SLIM, een subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken. 

Bureau Kaliber

Door haar interesse in menselijk gedrag is ze op haar veertigste aan de studie psychologie begonnen, die ze cum laude heeft afgerond. Toen begon haar ondernemersbloed te kriebelen en besloot ze voor zichzelf te beginnen als trajectbegeleider van werkzoekenden, trainer en jobcoach.

Door haar enthousiasme en vaardigheden is ze in staat om mensen in beweging te krijgen, waardoor ze weer in hun kracht komen te staan en weer in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Op dit moment doet Mieke trajecten voor het UWV, zoals het begeleiden van mensen die hun oude werk niet meer kunnen doen. Bij het UWV kan je alleen leverancier worden met aantoonbaar uitstekende resultaten. 

Mieke vertelt: “Het is belangrijk dat mensen leren kijken naar hun mogelijkheden en niet naar de onmogelijkheden of belemmeringen. Kansen zien mensen op dat moment zelf niet meer, maar samenwerkend komt er tijdens het traject altijd iets naar voren dat past én energie geeft!”

Bureau Kaliber is opgericht door Mieke en heeft inmiddels een team van medewerkers: Corine en Jolanda zijn trajectbegeleiders, Marjolein is stagiaire psychologie, Joost doet de administratie, en Peter gaat in 2022 de mediation-tak opzetten. 

Voorkomen is beter dan genezen

De laatste jaren heeft Mieke zich meer toegelegd op het adviseren en ondersteunen van bedrijven en organisaties, bijvoorbeeld in het voorkomen van ziekteverzuim. Dit ontstaat vaak als mensen geen plezier meer hebben in hun werk en afhaken. En dat voorkom je door naar medewerkers te luisteren en ervoor te zorgen, dat de juiste man of vrouw op de juiste plek zit. 

SLIM subsidie

Mieke wil met name iets betekenen voor het MKB. Bedrijven vallen onder deze noemer als ze minder dan 1 miljoen omzet draaien en minder dan 50 medewerkers in dienst hebben. Voor deze bedrijven bestaat er een subsidiemaatregel tot maximaal €25.000, genaamd SLIM, om te investeren in de kennis, groei en ontwikkeling van het bedrijf en het personeel. 

“Ik vind het ontzettend leuk om bedrijven hiermee te helpen. Dat begint met het vaststellen van het budget, dat de werkgever beschikbaar wil stellen, want er wordt voor het verkrijgen van de subsidie een eigen bijdrage verlangd van het ministerie. Daarmee ga ik aan de slag. Ik vraag de subsidie aan en maak een plan om samen met de opdrachtgever de onderneming door te lichten.  Daarmee krijg ik een beeld van wat er nodig is om medewerkers optimaal tot hun recht te laten komen in hun bedrijf. Het gaat ook om de toekomstvisie van het bedrijf, de scholingsbehoefte, de loopbaanontwikkeling van de medewerkers, de bedrijfscultuur verbeteren. Zo krijg je bevlogen medewerkers, die met plezier naar hun werk gaan.”

Het aanvragen van SLIM subsidie kan op 2 momenten in het jaar, in maart en in september. Om het zorgvuldig te doen is het verstandig om tijdig met elkaar in gesprek te gaan. Er is geen garantie dat je het krijgt, want de aanvraag moet ook nog ingeloot worden. Bureau Kaliber ontzorgt de bedrijven voor al die onderdelen. Alles gaat natuurlijk in overleg met de ondernemer, zoals het bepalen van een geschikt tijdvak in het jaar om het traject uit te voeren. Het is mogelijk om dat aan te geven bij het ministerie. 

Mieke vertelt over een geslaagd traject, dat zij heeft begeleid in Oud-Beijerland: “Een MKB bedrijf, dat gebruik heeft gemaakt van de SLIM subsidie, is Jaap en Ellen (Kaas-Lunch-Lekkernijen). Iedereen begrijpt dat het voor zo’n bedrijf lastig is om tijdens de waan van de dag bezig te zijn met de toekomstvisie van het bedrijf en het personeel. Door compleet ontzorgd te worden voor zowel het aanvragen, uitvoeren en afhandelen van de subsidie door mij hebben zij dit jaar toch hele positieve stappen kunnen zetten met het team van medewerkers. Onderschat wordt soms hoe erg medewerkers dit soort aandacht en ondersteuning waarderen. Het was een superleuk traject met deze bevlogen en betrokken eigenaren.”

Geïnteresseerde ondernemers kunnen contact opnemen met Mieke van Bureau Kaliber voor een oriënterend gesprek.

Bureau Kaliber

Oosteinde 33
3274 KB Heinenoord
Tel06-29284425

mieke@bureaukaliber.nl
www.bureaukaliber.nl 

Uit de krant