Komt er hopelijk weer snel wat reuring in de winkelstraten en dijken? (archieffoto Oud-Beijerland: Rinie Heij)
Komt er hopelijk weer snel wat reuring in de winkelstraten en dijken? (archieffoto Oud-Beijerland: Rinie Heij)

Gemeente treedt bij openstelling winkels in weekend alleen op bij excessen

do 13 jan 2022, 16:47 Algemeen 195 keer gelezen

Hoeksche Waard - Winkeliers en ondernemers hebben ook in de Hoeksche Waard protestacties aangekondigd voor komende vrijdag en/of zaterdag. Als de regering de lockdown verlengd (vrijdag 14 januari is de persconferentie) openen een aantal winkeliers en ondernemers komend weekend toch de deuren.

Het college van burgemeester en wethouders zegt in een reactie ‘veel begrip te hebben voor het signaal dat de ondernemers hiermee af willen geven richting het kabinet. Ook het college is van mening dat een verlenging van de huidige maatregelen zeer onverstandig is. De lockdown is een middel om de zorgcrisis te bestrijden, maar inmiddels zitten we ook in een grote maatschappelijke crisis. Ondernemers, maar ook onderwijs, jeugd, (sport)verenigingen, cultuur, kerken en overige sectoren worden keihard geraakt. Een andere aanpak van het kabinet, waarbij de gezondheidsaspecten en maatschappelijke effecten allebei zwaar meewegen, is snel nodig.

We leven in een rechtsstaat, wat betekent dat er landelijke regels gelden. De burgemeester wordt geacht hierop te handhaven. Al vanaf het begin van het ingaan van maatregelen, doet de gemeente een groot beroep op de eigen verantwoordelijkheid van inwoners en ondernemers om gezondheidsrisico’s zoveel mogelijk te beperken. Handhaving gebeurt alleen bij excessen (grote of herhaaldelijke overtredingen waarbij gezondheidsrisico’s ontstaan). Elke keer heeft de Hoeksche Waard, zowel de inwoners als de ondernemers, laten zien hier goed mee om te kunnen gaan. Daarvoor is veel bewondering en respect.’

Excessen

Tijdens de protestacties van aanstaande vrijdag 14 en zaterdag 15 januari zal alleen gehandhaafd worden op excessen. In dit uitzonderlijke geval wordt het openen van een onderneming voor publiek komende vrijdag en zaterdag niet als exces gezien, behalve als er onacceptabele gezondheidsrisico’s zijn door het niet naleven van de geldende maatregelen (waaronder het houden van 1,5 meter afstand, het dragen van mondkapjes, teveel personen in een ruimte, het controleren van coronatoegangsbewijzen op locaties waar dit voor de lockdown van 19 december al verplicht was).

Uit de krant