Het zicht vanuit Oud-Beijerland over Berenplaat en de drijvende zonneparken. Bewoners vrezen er veel overlast van zoals schittering van de zon.
Het zicht vanuit Oud-Beijerland over Berenplaat en de drijvende zonneparken. Bewoners vrezen er veel overlast van zoals schittering van de zon.

Evides wil proef met zonnepanelen Berenplaat doorzetten

Algemeen 1.050 keer gelezen

Oud-Beijerland - Vlak voor Kerst kregen de bewoners van de appartementengebouwen aan de noordrand van Oud-Beijerland een brief van waterbedrijf Evides waarin een proef met (drijvende) zonnepanelen werd aangekondigd op de Berenplaat. De panelen blijven volgens Evides na afloop liggen. 

Bewoners van het Havenkwartier (appartementencomplex Spuizicht), Ben Goerionpad en het in aanbouw zijnde Spuikwartier zijn er tegen want de panelen komen in het zicht en recht tegenover de appartementengebouwen van Oud-Beijerland te liggen. 

Zij hadden als locatie voor de zonnepanelen de oostzijde van de Berenplaat voorgesteld, achter de bestaande schietwilgen (vak 1 en 2 op de foto). En eventueel nog vak 9 aan de noordwest zijde. De bewoners vrezen dat ‘straks voorgoed ons uitzicht verpest wordt’. ‘En dat zal bovendien nog een tegenvaller worden voor de aanstaande bewoners van het Spuifront’, aldus een woordvoerder. ‘Het is onbegrijpelijk dat Evides zich niets aantrekt van de wensen van belanghebbenden.’ 

Evides is gevraagd de proeven te houden in vak 1, 2 en 9 en niet in vak 3 en 5. Vak 3 en 5 liggen recht tegenover de appartementengebouwen van Oud-Beijerland. Bewoners daar vinden de vakken 1 en 2 veel beter geschikt, want die liggen ten oosten van de bebouwing aan de overkant in Oud-Beijerland. Bovendien wordt het zicht op deze vakken aan de zuidzijde afgeschermd door de natuurlijke begroeiing van hoge en dichte schietwilgen. Vak 9 ligt ten noord westen van de appartementen. Het zicht vanaf Oud-Beijerland op vak 9 wordt daar aan de zuidzijde afgeschermd door een dijkje.

De bewoners vragen in een brief aan Evides of optredende reflecties gemeten worden in de woonkamers en of er referentiewaarden beschikbaar zijn waarbij reflecties als onacceptabel worden beschouwd. 

Evides stelt in de brief dat de projectontwikkelaar, voor wat betreft de reflectie, rekening zal houden met de opstelling van het zonnepark. Maar hoe gaat dat in de praktijk vragen de bewoners zich af. ‘Wij wonen ten zuiden van de spaarbekkens en de zon staat overdag meestentijds zuid.’ Enkele bewoners hebben (opnieuw) Evides en wethouder Bal van Nissewaard uitgenodigd ter plaatse te komen kijken.

Het streven naar een drijvend zonnepark om zo energieneutraal en milieuvriendelijk drinkwater te kunnen produceren vinden de bewoners positief. Ze zijn het alleen niet eens met de plek, én hebben een alternatief: de spaarbekkens van de Biesbos, totaal 650 ha. Net als bij de Biesbos hebben de aangrenzende percelen van de Berenplaat de bestemming “Natura 2000”. De directe omgeving met flora en fauna (veel interessante vogelsoorten) komt overeen. Het verschil met de Biesbos is volgens de bezwaarmakers ‘dat daar niemand woont en dus ook niemand iets ziet van een zonnepark’. Ze vragen Evides de plannen voor 30 hectare zonnepanelen op de Berenplaat te laten vervallen en uit te wijken naar de Biesbos. 

Tevens verzoeken de bewoners Evides de aanvraag van de omgevingsvergunning ook te publiceren in het “Het Kompas”. Evides heeft nog niet op de brief gereageerd. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant