Arie van den Berg (l) en Jan-Cees Butter zijn blij en trots met het uiteindelijke resultaat. (foto: Hans Boutkan)
Arie van den Berg (l) en Jan-Cees Butter zijn blij en trots met het uiteindelijke resultaat. (foto: Hans Boutkan)

Voetbalboek over 75 jaar SV Heinenoord is klaar

Algemeen 445 keer gelezen

HEINENOORD- Ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van SV Heinenoord in 2021 heeft SV Heinenoord in samenwerking met Jan-Cees Butter een speciaal jubileumboek uitgegeven. 

Wanneer rolde er voor het eerst een bal in Heinenoord? Dat is het startpunt van het boek ‘SV Heinenoord 75’ waarin de prestaties van de voetbalclub Heinenoord, opgericht op 6 juli 1946, uitvoerig belicht worden.

Voorzitter Arie van den Berg wilde het 75-jarig bestaan van SV Heinenoord niet zomaar voorbij laten gaan. “In het najaar van 2019 borrelde het idee bij mij om een boek te gaan schrijven over 75 jaar SV Heinenoord. Het moest een leesboek worden met veel foto’s, wat je eigenlijk niet meer wilt wegleggen als je het in je handen hebt.”

Al snel wist Arie wie dit boek moest gaan schrijven: Jan-Cees Butter, opgegroeid in buurtschap Goidschalxoord en in zijn jeugd fanatiek voetballer bij SV Heinenoord.

“Arie heeft me gevraagd en ik hoefde niet lang na te denken om hier een bijdrage aan te gaan leveren. Arie vroeg me ook wanneer er voor het eerst een bal rolde in het dorp.

Ik ben in de archieven gedoken en hieruit bleek dat er in 1914 al een eerste aantekening was waarin wordt gesproken over een voetbalwedstrijd tussen Quick uit Oud-Beijerland, een voorloper van OSV, en de Heinenoordse Voetbalvereniging HVV. Deze stopte trouwens met spelen toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

Het is uiteindelijk een hele uitzoekerij geworden, nog grotere tegenvaller was dat Corona roet in het eten gooide. De meeste oudere leden waren in het begin natuurlijk terughoudend om af te spreken voor interviews. Pas later heb ik 1 op 1 gesprekken kunnen voeren en groepsgesprekken kunnen organiseren. Uiteindelijk heeft het 2 jaar geduurd voordat het boek af was.”

Arie is zichtbaar blij met het resultaat. “Dit is precies hoe ik het had voorgesteld en dit boek heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Er is, mede met dank aan clubfotograaf Jaap Jan Leeuwenburgh, gebruik gemaakt van veel beeldmateriaal en op alle foto’s hebben we nagenoeg alle personen kunnen herleiden. 

De reacties zijn lovend en een ieder die ik spreek vind het een handzaam en mooi boek wat makkelijk leest.

Zelfs mensen die niet weten dat er lucht in een bal zit omarmen dit boek”, grapt Arie.

Het boek geeft naast de vele verhalen en foto’s ook een reis door de tijd weer. Van de taboesfeer op sport in de naoorlogse jaren, naar de meer vrijgevochten jaren zestig en zeventig, naar een sterke sociale functie in de jaren tachtig en negentig tot uiteindelijk de individualisering in het heden. 

Heinenoord is eigenlijk Nederland in het klein. Dit boek geeft dan ook precies weer hoe Nederland zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld en dat is in Heinenoord niet anders.”

Het boek SV Heinenoord 75 is voor slechts 14,50 euro verkrijgbaar bij Attent Nelemans in Heinenoord of is online te bestellen via de footballshop.nl.

(tekst: Hans Boutkan)

Uit de krant