Floor Jongenotter, Renske Frieswijk en Sebastian van Berkum.
Floor Jongenotter, Renske Frieswijk en Sebastian van Berkum.

Jongeren starten enquête voor beter openbaar vervoer

Algemeen 836 keer gelezen

Hoeksche Waard - Het ontbreken van goed openbaar vervoer naar universiteiten en hogescholen in Rotterdam is een reden voor jongeren om de Hoeksche Waard te verlaten. Renske Frieswijk, Sebastian van Berkum en Floor Jongenotter studeren alle drie in de Maasstad en trekken zich het lot van leeftijdsgenoten en toekomstige studenten aan. 

Na een brandbrief aan het gemeentebestuur en een gesprek met Connexxion starten de drie Hoeksche Waardse jongeren nu een enquete om de behoefte naar een meer directe, snellere verbinding inzichtelijk te maken. De Numansdorpse psychologie-studente Renske Frieswijk, tevens kandidaat voor CDA Hoeksche Waard bij de gemeenteraadsverkiezingen, reist dagelijks naar de Erasmus Universiteit en ondervindt zelf de nadelen van het verdwijnen van sommige buslijnen: “Tijdens de coronacrisis is bijvoorbeeld buslijn 263 komen te vervallen en is buslijn 163 ingekort. Deze lijnen waren een belangrijke verbinding tussen een groot deel van de Hoeksche Waard en campus Woudestein, de plek waar de Erasmus Universiteit en een locatie van de Hogeschool Rotterdam zijn gevestigd. De reistijd is nu enorm toegenomen en voor de meeste jongeren is de bus de enige manier om reizen.”

 Frieswijk sprak hier eerder al over met busbedrijf Connexxion en kreeg als argument dat een aantal buslijnen is geschrapt vanwege bezuinigingen en maakt zich zorgen over de toekomst: “Ik snap best dat door corona het aantal aantal reizigers sterk verminderde, maar als het fysieke onderwijs weer volledig wordt hervat moeten de wegbezuinigde lijnen ook weer terugkomen. 

Anders tast het de leefbaarheid voor jongeren in de Hoeksche Waard sterk aan. Veel jongeren willen best hier blijven wonen maar zonder goed openbaar vervoer worden we bijna gedwongen om te verhuizen.’’

Om goed in kaart te brengen waar jongeren op gebied van bereikbaarheid mee te kampen hebben zijn Jongenotter, van Berkum en Frieswijk een online-enquête gestart. Met de resultaten willen ze Connexxion en gemeente Hoeksche Waard overtuigen om de wegbezuinigde lijnen terug te brengen: “Als je jongeren echt hier wilt houden moet je dat op zulke onderwerpen ook laten zien,” besluiten ze gedrieën.

De enquête staat vanaf 26 januari op cda.nl/zuid-holland/hoeksche-waard/standpunten/cda-jongerenadviesraad

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant