Petra van Rossum en dirigent Arnold Zwijgers.
Petra van Rossum en dirigent Arnold Zwijgers. Privé

Zuid-Beijerlandse muziekvereniging Crescendo haalt Og3ne naar de Hoeksche Waard

Algemeen 490 keer gelezen

Hoeksche Waard - Op zaterdagavond 11 juni is het eindelijk weer zover. Dan barst in sporthal “Cromstrijen” om 20:00 uur het populaire Crescendo in Concert los. Dit jaar haalt muziekvereniging Crescendo Og3ne naar de Hoeksche Waard. Daarmee hebben ze, na eerdere edities met aansprekende gasten als Danny de Munk en Maan, opnieuw een primeur. Samen met het ruim 50-koppige, Zuid-Beijerlandse orkest, staan de dames van Og3ne garant voor een fantastische muzikale show.

De geboorte van Crescendo in Concert Ze kan geen noot lezen en is volgens eigen zeggen nooit betrapt op andere muzikale kwaliteiten. Toch is Petra van Rossum al vanaf het allereerste begin betrokken bij dit concert. “Dat begon in 1999”, vertelt Petra lachend. Muziekvereniging Crescendo vierde dat jaar hun 100-jarig jubileum. Voor hun jubileumconcert zochten ze een presentatrice. Het niveau van blaasorkesten in de Hoeksche Waard ligt bijzonder hoog en muziekvereniging Crescendo uit Zuid-Beijerland behoort al jaren tot de landelijke top van fanfareorkesten. Die uitnodiging vond ik dus enorm eervol maar ook ontzettend spannend. Later dat jaar stond ik naast het orkest op het podium samen met Ben Kramer en operazangeres Melinda Hughes. Crescendo in Concert was geboren.

De afgelopen ruim 20 jaar is Crescendo in Concert uitgegroeid tot een totaalbeleving. Al snel werd besloten gebruik te gaan maken van grote beeldschermen tijdens Crescendo in Concert. Het idee was om het publiek een totaalbeleving te bieden met de combinatie van beelden en muziek. De presentatieteksten moesten natuurlijk ook naadloos aansluiten en zo kreeg Petra de opdracht haar teksten als voice-over te gaan presenteren. 

“Het is elke keer weer een uitdaging en een precisieklusje dat de nodige voorbereiding kost”, vertelt ze. Het was een hele verandering voor het publiek. Dat was tot dat moment meestal gewend de presentatrice op het podium te zien. Elk concert worden actuele thema’s of gebeurtenissen in beeld gebracht en begeleid met passende muziek en teksten. Door een muzikaal programma aan te bieden met zo min mogelijk onderbrekingen, wordt het publiek als het ware meegenomen in het verhaal. “Alles wat er tijdens Crescendo in Concert gebeurt is live en dat geldt dus ook voor mijn voice-over” legt Petra uit. “Omdat ik geen partituren kan lezen, heeft de regisseur er een flinke klus aan om naast de juiste beelden op het juiste moment ook de tekstinzetten aan te geven. Ik heb dus eigenlijk mijn eigen dirigent”.

Bij Crescendo ligt de lat hoog en alles loopt als een geoliede machine. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. De voorbereidingen voor concerten als deze kosten minstens een jaar. Meteen na het concert liggen er alweer plannen klaar voor de volgende editie. Ook achter de schermen wordt er met man en macht gewerkt om alles tiptop te laten verlopen op zo’n avond. Het podium en de stoelen worden ’s morgens in alle vroegte door vrijwilligers klaargezet. Meteen daarna volgt de opbouw van de licht- en geluidstechniek, waardoor ’s middags op tijd kan worden gestart met de generale repetitie. “Met al deze mensen bouw je in de loop der jaren een fijne band op. Ondertussen kunnen we lezen en schrijven met elkaar”, blikt Petra terug.

Sinds 2011 is ook haar man betrokken bij Crescendo in Concert. Hij is als toetsenist als het ware de lijm tussen de verschillende stukken en begeleidt de solisten als dat nodig is. “Dat wij samen onze bijdrage leveren aan Crescendo in Concert levert soms grappige momenten op. Zo vertelde Kim de Boer (finalekandidaat van de Voice of Holland) het publiek tijdens haar optreden dat ze had ontdekt dat de pianist een oogje had op de presentatrice. De mensen in de zaal konden er smakelijk om lachen, omdat bijna iedereen weet dat wij al jaren getrouwd zijn”.

Op de vraag waarom ik Crescendo in Concert niet mag missen, antwoordt Petra stellig “Gewoon een keer gaan en ik weet bijna zeker dat je dan de smaak te pakken hebt”, is haar reactie. “Koop lokaal” is op dit moment een veel gebruikte slogan. Dat raad ik je ook aan voor kunst en cultuur. De Hoeksche Waard heeft ook op dat gebied zoveel moois te bieden en een concert als dit is ontzettend laagdrempelig, lekker dichtbij en voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Je kunt er bij wijze van spreken je kinderen, maar ook je opa en oma mee naartoe nemen. Mijn ervaring is dat op zo’n avond de artiesten vaak ook goed te benaderen zijn. Hoe leuk is het om na een heerlijke avond vol geweldige muziek een handtekening te scoren of met een selfie samen met Og3ne naar huis te gaan? De laatste kaarten gaan vanaf nu in de verkoop, dus wacht niet langer en zorg dat je erbij kan zijn op 11 juni!

Uit de krant