Floris met zijn onafscheidelijke board in de ouderlijke tuin.
Floris met zijn onafscheidelijke board in de ouderlijke tuin. Koos Romeijn

Floris van de Velde uit Klaaswaal is natuurtalent

Algemeen 1 keer gelezen

De 12-jarige Floris van de Velde uit Klaaswaal is een natuurtalent snowboarder.

Door Sieka Romeijn-Hedmann 

Hij heeft een bijzondere feeling met de sport en levert al zulke opmerkelijke prestaties dat dit zelfs de top van de snowboardwereld niet is ontgaan. De kers op de taart van mooie prestaties was voor Floris het in één keer behalen van de eerste plaats op de Free Style Tour Finals U 13 (onder 13 jaar), de eerste plaats Dutch Cup U13 en het beste Nederlander zijn in de Dutch Cup U13 bij de Freestyle Tour Nederland/België.

Floris is een sympathieke knul die intensief met zijn sport bezig is. Dat kan natuurlijk alleen maar als zijn ouders achter hem staan en hem daarin ondersteunen. Moeder Sandra begeleidt Floris naar alle trainingen en wedstrijden. In het dagelijks leven is Floris eerstejaars leerling van het Actief College in Oud-Beijerland. ‘’Het is hard aanpoten omdat Floris met regelmaat in het buitenland zit’’, licht Sandra toe. ‘’De afspraak met school is dat hij intensief met sport bezig mag zijn zolang zijn resultaten goed zijn.’’ De liefde voor sneeuw en de manier waarop je met skies of snowboard van de besneeuwde bergen gebruik kan maken, begon bij Floris tijdens een skivakantie met zijn familie in Oostenrijk. Floris belandde in Fiss in een skiklas met een enthousiaste skileraar. Ondanks het enthousiasme van de skileraar voelde Floris toch meer voor snowboarden dan voor skiën. “Skiën vond ik niet zo leuk. Met een snowboard kun je veel harder en de vele mogelijkheden van deze sport vond ik leuker. Ik heb maar één jaar geskied.’’

Weer thuis in de Hoeksche Waard volgde Floris lessen bij SnowWorld Rucphen. De eerste lessen met het beheersen van het board en veel bochtjes draaien verliepen zo goed dat Floris al snel overgeplaatst werd naar groepen op hoger niveau. Voor Floris stond al snel vast dat hij wilde freestyle snowboarden. ‘’Ik zeurde veel om naar een speciaal freestyleteam te mogen. Ik vond deze discipline zo leuk en werd zoveel beter zodat ik me bij dat team kon aansluiten’’, vervolgt Floris. Tijdens de Coronaperiode trainde Floris in Uden op een borstelbaan bij de Schans. Zijn talent en zijn doorzettingsvermogen om zo goed mogelijk te presteren bleven niet onopgemerkt. Vorig jaar werd hij benaderd door een team van SnowWorld Zoetermeer dat ook veel in het buitenland traint en veel wedstrijden ‘rijdt’. Door de overstap naar dit Team Xtreme in Zoetermeer maakte Floris een flinke groei door. ‘’Het team is heel leuk en heeft me nu al veel gebracht.’’ 

Zo heeft hij het afgelopen seizoen mee mogen doen met de Valley Raller Tourstop 2021-2022. Deze tour heeft hij kunnen afsluiten met de titel King of the Valley in de leeftijd U15. Daarnaast mocht hij in april meedoen aan de World Rookie Finals U15 in het Oostenrijkse Kaprun. Een finale weekend op internationaal niveau waar hij als één van de jongste deelnemers mocht ervaren hoe het is om op zo’n niveau een wedstrijd mee te rijden. Voorts mocht hij deelnemen aan de indoor Tourstops. Samen met de Belgen wordt al jaren een Free Style Tour georganiseerd in zowel de Nederlandse als de Belgische indoorbanen. Een 7 Tourstops circuit met een eindklassement waarbij de vijf beste resultaten tellen. Dat Floris bijzonder presteert blijkt dat hij als overall winnaar eindigde van deze Free Style Tour. Op zijn Instagram account Floris_vande_Velde zijn de verrichtingen van Floris met snowboard te zien.

Op de vraag welke bewegingen je moet leren om rotaties en loops uit te voeren denkt Floris even na. Voor hem zijn de bewegingen als vanzelfsprekend. ‘’Het is alsof je een tafelkleed met één grote zwaai van de tafel trekt terwijl het servies erop blijft staan. Kijk zo, en met een ferme zwaai en beweging doet hij het voor.’’ Het is de combinatie van gevaar en spanning die hem aantrekt, maar ook de kick dat maar weinig Nederlanders Freestylen. Een groot voorbeeld voor hem is de 21-jarige Niek van der Velden die in Peking deelnam aan de Olympische Spelen. Justin de Graaf, de trainer van Floris, heeft samen met hem een schema opgezet met uiteindelijke doel het behalen van de Olympische spelen. Voor de korte termijn staan de Europacups op het programma en een podiumplaats bij de World Rookie Finals U15.

Uit de krant

Uit de krant