Gertruda Ouwehand (links) en Marjolein Maas voor de ingang van het Vrouwencentrum aan de Maseratilaan 6 in Oud-Beijerland. (foto: Conno Bochoven)
Gertruda Ouwehand (links) en Marjolein Maas voor de ingang van het Vrouwencentrum aan de Maseratilaan 6 in Oud-Beijerland. (foto: Conno Bochoven)

Vrouwencentrum voor elke levensfase van de vrouw

Algemeen 2.448 keer gelezen

Oud-Beijerland krijgt iets heel nieuws: een Vrouwencentrum. Marjolein Maas en Gertruda Ouwehand zijn verloskundigen en willen met LEIN Vrouwenzorg een plek creëren waar vrouwen de beste medische zorg en coaching ontvangen, afgestemd op haar levensfase.  Een plek voor vrouwen waar ze met al hun klachten, problemen en vragen terecht kunnen. ‘Zorg wordt zoveel beter als je samenwerkt’.

Oud-Beijerland - In de naam ‘LEIN Vrouwenzorg’ is een speelse knipoog verwerkt naar Marjolein Maas. Zij is pionier tenslotte en begon twee jaar geleden in Eindhoven met dit concept. Uniek in Nederland, Oud-Beijerland wordt de tweede vestiging. ‘Het leven en lichaam van de vrouw kent veel wendingen’, begint Marjolein, ‘na één of meer bevallingen volgt de overgang en het ouder worden. Vrouwen lopen tegen allerlei vragen of klachten aan. Denk hierbij aan seksualiteit, voeding, psychische klachten of de overgang. Wij willen graag de krachten op het gebied van vrouwenzorg bundelen in één centrum. Een fijne plek voor vrouwen waar medische zorg en coaching geboden wordt en die tevens een ontmoetingsplek is voor vrouwen.’

Samenwerken

Gertruda Ouwehand is al jaren verloskundige bij verloskundigenpraktijk Oud-Beijerland en liep met soortgelijke plannen. Toen ze in een vakblad las over het centrum van Marjolein zocht ze contact en vonden de twee elkaar. Ze somt een aantal voordelen van een centrum op: ‘In het pand zijn 4 spreek-en behandelkamers ingericht waar zorgverleners als flexwerkers gebruik van kunnen maken. Ik had binnen de kortste keren 20 ketenpartners die mee willen doen. Vaak zijn hulpverleners éénpitters, hier zit je bij elkaar en kun je elkaars visitekaartje zijn. Want vaak zit er iets heel anders achter een klacht en kun je meteen doorverwijzen. Korte lijntjes dus. Bovendien leren zorgverleners zo van elkaar. 

Echt, met samenwerken wordt zorg gewoon zóveel beter. Wat het centrum tevens uniek maakt, is dat we medische zorg, coaching en complementaire geneeskunde aanbieden. Complementaire geneeskunde wordt gebruikt als aanvulling op reguliere zorg. We willen dat de vrouw zelf kan kiezen welke zorg bij haar past. Denk bijvoorbeeld aan stress of burn-out klachten. Je kunt als vrouw baat hebben bij een psycholoog terwijl een andere vrouw veel meer voldoening kan halen uit voetreflexologie, homeopathie of acupunctuur.’

Preventie

Veel aandacht komt er voor preventie met informatieavonden over leefstijl, beweging, opvoeding, seksualiteit, zorg en voeding. Ontmoeting is een ander belangrijk element. ‘We richten het pand gezellig in met warme kleuren’, vervolgt Gertruda. Je kan hier, met of zonder zorgvraag, gewoon een kopje koffie komen drinken en desgewenst aanschuiven voor een praatje.’ 

Natuurlijk is er ruimte voor de verloskundigen van praktijk Oud-Beijerland e.o.. Die krijgen eigen kamers met een aparte echoruimte. ‘Zelfs de pretecho behoort straks tot de mogelijkheden, als eerste in de Hoeksche Waard’, benadrukt Gertruda. Voor het centrum is men overigens nog op zoek naar een orthopedagoog, een kindercoach en een kinderfysiotherapeut.


Marjolein is blij dat het centrum in de Hoeksche Waard van de grond komt. ‘Je ziet dat de zorg steeds meer naar elkaar toe gaat en dat vind ik een mooie ontwikkeling. Wij horen nu al van ziekenhuisartsen als een vrouw met klachten blijft lopen na behandeling: ‘Hebben jullie nog een idee’. Het is heel belangrijk dat er gekeken wordt naar de hele lifestyle. Het Vrouwencentrum is praktisch en vooral doelgericht.’

Opening 3 september

LEIN Vrouwenzorg is gevestigd aan de Maseratilaan 6 op het bedrijventerrein De Hoogerwerf. De officiële opening staat gepland voor zaterdag 3 september. Voor meer informatie kun je mailen naar: vrouwencentrumobl@gmail.nl.

(tekst: Conno Bochoven)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant