Dmytro Dunayev is dankbaar dat hij de kans krijgt hier te mogen werken.
Dmytro Dunayev is dankbaar dat hij de kans krijgt hier te mogen werken.

Dmytro Dunayev uit Oekraïne maakt er in Nederland het beste van

Algemeen 1.318 keer gelezen

Piershil - De 24-jarige Dmytro Dunayev uit Marioepol was op zee aan het werk toen eind februari de oorlog in Oekraïne uitbrak. Na wat omzwervingen kwam hij in juni in Nederland terecht. Zijn ouders, oma, 2 broers van 15 en kleine zusje van 3 jaar vluchtten al eerder dit jaar naar Piershil. Na zo’n 3 maanden is Dmytro eindelijk herenigd met zijn familie. Ze wonen nu tijdelijk in de opvanglocatie in het vroegere gemeentehuis in Piershil.

Van het appartement waar ze woonden is niets meer over. Wat morgen hem brengt, weet de jonge Oekraïner niet. “Mijn toekomst is onzeker, maar ik doe hard mijn best om er iets van te maken. De mensen hier zijn erg goed voor ons”, vertelt hij in het Engels. Nederlands verstaat en spreekt hij nog niet. “Het is een moeilijke taal”, laat hij lachend weten. En veel tijd om de taal te leren heeft de twintiger niet.

‘Dezelfde dag nog werd ik gebeld’

Al snel na zijn aankomst in Piershil ging Dmytro op zoek naar werk. Hij zocht op internet naar bedrijven in de Rotterdamse haven waar ze hem goed zouden kunnen gebruiken. “Als kleine jongen wist ik al dat ik in de scheepvaart wilde werken. De laatste jaren heb ik veel werkervaring opgedaan en de nodige papieren gehaald. Ik ben dus gewoon op een bedrijf afgestapt om te vragen of ze werk voor me hadden. Ze zouden proberen iets voor me te vinden. Dezelfde dag nog werd ik gebeld: of ik kon komen werken. Ik had alleen nog 1 certificaat nodig. Dat heb ik gehaald.”

Werken om een toekomst op te bouwen


Hij is nu veel aan het werk bij TOS-Transport & Offshore Services in Rotterdam. 2 weken achter elkaar is hij aan boord van een sleepboot, waarna hij weer 2 weken vrij is. Door met Nederlanders te werken hoopt hij snel wat meer woorden te leren. Daarnaast biedt deze baan hem de kans om een toekomst op te bouwen.

Zijn diensten beginnen ‘s ochtends om 7 uur. Met het openbaar vervoer is het ongeveer 40 minuten reizen naar Rotterdam, dus dat is vroeg opstaan. Vanaf Rotterdam Centraal wordt hij met de taxi naar de haven gebracht. Dmytro is niet de enige, in de opvanglocatie in Piershil vertrekken meer Oekraïners al vroeg om te gaan werken. Ook Dmytro’s moeder is aan het werk en zijn vader heeft een sollicitatie lopen.

Voor de werkzaamheden op de krachtige, moderne sleepboot draait hij zijn hand niet om. Daar is hij goed bekend mee. Toch zijn sommige dingen nieuw voor hem. Zo vroeg de kapitein hem om eten klaar te maken voor zijn collega’s. “Daar moest ik wel even aan wennen. Het Nederlandse eten is heel anders. In Oekraïne eten we brood bij elke maaltijd. Hier wordt veel frituur gegeten.” Het werken met Nederlanders bevalt hem goed. “Ze zijn vriendelijk en behulpzaam.”

Denken aan wat er nu mogelijk is

Natuurlijk mist hij zijn vroegere leven, de tijd waarin zijn geboorteland nog niet verscheurd was door oorlog. Ook hij heeft vrienden van zijn leeftijd verloren door het oorlogsgeweld. De herinneringen zijn heftig. Maar Dmytro probeert daar niet te veel aan te denken en kijkt liever vooruit. “Ik denk aan wat er nu mogelijk is. Wanneer ik vrij ben, dan breng ik tijd door met mijn familie. Ik rust uit, repareer wat dingen, drink koffie en ga soms naar Rotterdam. Ik ben dankbaar dat ik hier mag zijn en de kans krijg om te werken. Ik wil op deze manier graag iets terugdoen voor dit land.”

Steeds meer Oekraïners die naar Nederland zijn gevlucht zijn hier inmiddels ook aan het werk en dat aantal blijft toenemen. In gemeente Hoeksche Waard doet men er alles aan om de Oekraïners die dat willen snel aan het werk te helpen.

Hulp bij het vinden van werk

HWwerkt!, onderdeel van gemeente Hoeksche Waard, helpt Oekraïense vluchtelingen bij het vinden van werk. Iedere week is er op vrijdag van 11.00 tot 13.00 uur aan de Jan van der Heijdenstraat 11 in Oud-Beijerland een bijeenkomst voor Oekraïense vluchtelingen die op zoek zijn naar werk. Vanaf 11.00 uur wordt taalles gegeven en daarna is er tot 13.00 uur ruimte voor vragen over werk en inkomen, cultuur, verzekeringen enzovoorts. Er worden ook workshops en bedrijfsbezoeken georganiseerd.

Wilt u meer weten over de bijeenkomsten of over hoe HWwerkt! hierbij helpt? Stuur dan een e-mail naar accountmanagerswerk@gemeentehw.nl.

Oproep aan Hoeksche Waardse werkgevers

Wilt u als Hoeksche Waardse werkgever een Oekraïense vluchteling een kans geven, dan kunt u mailen naar: accountmanagerswerk@gemeentehw.nl. Als u uw contactgegevens vermeldt, neemt een medewerker van HWwerkt! contact met u op.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant