Jaap Kramer & Hendrik van Veen.
Jaap Kramer & Hendrik van Veen.

Psalmzangavond in Dorpskerk Oud-Beijerland

Algemeen 2.104 keer gelezen

Oud-Beijerland - Er is een Psalmzangavond op zaterdag 24 september in de Dorpskerk van Oud-Beijerland. Jaap Kramer & Hendrik van Veen begeleiden op het fraaie en deels monumentale Corn. van Oeckelenorgel in deze kerk de Psalmen en laten orgelimprovisaties horen. 

De avond begint om 19.30 uur, de toegang is vrij, er wordt gecollecteerd voor noodhulp in Padureni t.b.v. Vrienden van Padureni. Onder andere de Hervormde Gemeente Oud-Beijerland ondersteunt deze gemeente in Roemenië. 

Wat is het heerlijk om samen te zingen een volle kerk met goede begeleiding van een organist. Deze combinatie komt er dus aan op zaterdagavond 24 september. Jong en oud zijn dan welkom om een avond mooie psalmen te zingen.

Organisten

Deze avond hopen twee bekende organisten Jaap Kramer en Hendrik van Veen (beide uit Urk) naar Oud-Beijerland te komen. Jaap Kramer is ook bekend onder andere als dirigent van Soli Deo Gloria, solist of pianist. Hendrik van Veen speelt bij diverse koren mee als begeleider en geeft regelmatig concerten samen met Jaap Kramer.

Op 12 maart jl. hebben zij een psalmzangavond georganiseerd in de Evangelische Lutherse Kerk in Den Haag. Eelco Slingerland van ‘Flying Eagle, oog voor organiseren’ was deze avond aanwezig. Met elkaar kwamen zij tot de conclusie om vaker zo’n avond in het land te organiseren voor een goed doel.

Slingerland, die Oud-Beijerland en de Dorpskerk goed kent, besloot om daar het eerst volgende concert te organiseren en heeft contact gezocht met het bestuur van de Vereniging Vrienden van Padureni om samen te werken. In 2020 had Eelco een concert staan die t.b.v. deze stichting zou zijn. Helaas kon dit toen niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen.

Deze vereniging ondersteunt een Roma gemeenschap in Roemenië waar ook een evangelist werkzaam is. Onder deze groep mensen heerst nog steeds grote armoede. Tijdens de Psalmzangavond in de Dorpskerk zal dan ook een collecte worden gehouden.

Psalmen zingen rond het thema “Hij is getrouw”

Thema van de gekozen psalmen voor deze avond is “Hij is getrouw”. Psalmen waar woorden als trouw en vertrouwen in terug zullen komen staan op het programma. Psalm 116, 42, 56 en nog vele anderen zullen bezongen worden.

Beide organisten zullen tevens een orgelimprovisatie geven op het Van Oeckelenorgel.

De plaatselijke hervormde predikant ds. J.J. ten Brinke zal de opening, meditatie en sluiting verzorgen.

Video registratie van deze avond

De Reformatorische Omroep uit Nijkerk hoorde van dit initiatief en heeft aangeboden om van deze avond een video registratie maken. Beeld en geluid wat op een later tijdstip te zien is via hun kanaal. Wat zou het mooi zijn als voor deze avond de hele Dorpskerk vol zit en niet ritmisch gezongen mag worden van de aloude bekende en onbekende psalmen. Om dan op een later tijdstip samen met diegene de opname te bekijken die niet aanwezig kon zijn.

Uit de krant