Tijdens een indrukwekkende herdenking van De 5 van Greup legden onder andere leerlingen van csg Willem van Oranje maandag 19 september bloemen bij het oorlogsmonument. (foto's: pr)
Tijdens een indrukwekkende herdenking van De 5 van Greup legden onder andere leerlingen van csg Willem van Oranje maandag 19 september bloemen bij het oorlogsmonument. (foto's: pr)

‘5 van Greupmonument plek van herdenken én bezinning’

Algemeen 334 keer gelezen

Greup - Maandagmiddag 19 september werd tijdens een ceremonie stilgestaan bij het fusilleren van ‘De 5 van Greup’. Dat gebeurde bij het monument aan de Stougjesdijk in Greup. Het was 81 jaar geleden dat 5 mannen van Greup hulp aan geallieerde bemanningsleden met hun leven moesten bekopen.

Zij hielpen de bemanning van een Brits vliegtuig dat op 7 augustus 1941 in Westmaas neerstortte en werden daarvoor gefusilleerd door de Duitse bezetter. De herdenking werd ook bijgewoond door vertegenwoordigers van de Stichting ‘De Vijf van Greup’, van het Veteranen Comité Hoeksche Waard, de gemeente en door leerlingen van CSG Willem van Oranje uit Oud-Beijerland.
Eén van de sprekers was Marielle van Steensel, nicht van Arie van Steensel, één van de omgekomen mannen van Greup. Haar opa Marien, broer van Arie, kreeg in 1941 tien jaar gevangenisstraf voor zijn hulp. ‘Ik ben van de latere generatie, herdenken was voor mij vooral het verdriet voelen van wat anderen hebben meegemaakt’, zei ze, ‘deze mensen zijn voorbeelden voor ons in een tijd van groeiend individualisme. Tijd nemen en luisteren kan al zoiets moois zijn om een ander te geven. Laten we onszelf eens de vraag stellen wat wij doen om de wereld wat mooier te maken.’

Locoburgemeester Paul Boogaard (hij verving de zieke burgemeester Aptroot) benadrukte vooral het uitsteken van de helpende hand. ‘Gewoon helpen, zoals hen geleerd was. Niet wegkijken maar handelen uit mededogen. En juist dat kwam hen duur te staan.’


Ina Middelkoop, dochter van Marien van Steensel, vergeleek het verblijf in de gevangenis van haar vader met ‘een levensbedreigende lockdown’. Ze moest daar in coronatijd vaak aan denken. ‘Toen gingen mensen protesteren en vernielen, mijn vader kwam z’n gevangenistijd door met het zingen van psalmen.
Ik had gehoopt op meer saamhorigheid maar heb me helaas vergist. Wat is er weinig respect, we denken overal recht op te hebben. Er is weer oorlog, Jodenhaat steekt opnieuw de kop op, dat laten we toch niet weer gebeuren? Ik hoop dan ook dat deze plek een plek van herdenken maar ook bezinning mag zijn. In het besef hoe kostbaar vrijheid is en hoe we daar mee omgaan.’

Leerlingen van csg de Willem droegen gedichten voor en er werden aansluitend door velen bloemen gelegd. De geplande fly-by van een historisch vliegtuig kon vanwege technische en personele problemen helaas niet doorgaan. 

(tekst: Conno Bochoven)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant