Parkeerplaats Numansdorpse Bos. (archieffoto: R.J. de Vries)
Parkeerplaats Numansdorpse Bos. (archieffoto: R.J. de Vries)

Buurt Numansdorpse Bos ziet woonunit daklozen nog steeds niet zitten

Algemeen 379 keer gelezen

Numansdorp - Op dinsdagavond 20 september is er in de kantine van de v.v. NSVV een informatieavond georganiseerd door de gemeente Hoeksche Waard. Met als doel de onrust weg te nemen, die was ontstaan na de aankondiging van de plaatsing van een woonunit voor tijdelijk verblijf van twee daklozen op de parkeerplaats aan de rand van het Numansdorpse Bos.

De opkomst was massaal te noemen met maar liefst 80 omwonenden en belanghebbende recreanten die regelmatig gebruik maken van het bos. Bewoners uitten bezwaren tegen de beslissing van het college en de manier waarop de omgevingsvergunning is verstrekt. Er waren veel goed voorbereid vragen, aldus een aanwezige, de antwoorden vonden veel aanwezigen van onvoldoende kwaliteit. 

Na een vragenrondje onder de 80 bezoekers kwamen er veel frustraties los. Op inhoudelijke vragen werd geen antwoord gegeven, maar regelmatig verwezen naar de aangekondigde hoorzitting van de onafhankelijke Hoorcommissie op 13 oktober. Met de vestiging van een maatschappelijke instelling met de tijdelijke opvang van daklozen met verplichte begeleiding overschrijdt de gemeente het huidige bestemmingsplan. Er zal daarom volgens veel bewoners een nieuwe procedure moeten worden opgestart om het bestemmingsplan aan te passen zodat het wel legaal is wat de gemeente voornemens is te gaan doen.

Leger des Heils
Het Leger des Heils was aanwezig voor toelichting van de begeleiding. ‘Ze waren niet geïnformeerd over de daklozen’, aldus een aanwezige, ‘zij kenden hun aanstaande cliënten niet, er had nog geen intake plaatsgevonden. Zij konden alleen algemene informatie geven maar geen maatwerk zorgprogramma om de cliënten weer te laten terugkeren in de maatschappij. De angst voor ongelukken, veiligheid, escalatie van het gedrag van de cliënten is daardoor ook niet weggenomen.’


Een verontruste bewoner die vanuit zijn slaapkamer op 50 meter afstand zicht heeft op de woonunit was bang dat hij de rol van vaste waarnemer van de politie moet worden. ‘De opzet van de gemeente om de bevolking gerust te stellen is mislukt’, vat een woordvoerder het samen, ‘de gemeente heeft hier een geweldige kans laten liggen om meer draagvlak te creëren. Ook al is dat veel te laat aangezien de plannen er al zijn en de Omgevingsvergunning al is verstrekt.

Afwachten tot de hoorzitting van 13 oktober. Hier zal weinig informatie worden verstrekt omdat de 72 bezwaarmakers geen vragen mogen stellen. Zij worden alleen gehoord. Er wordt dus weer veel geduld gevraagd van de bevolking.’

Uit de krant

Uit de krant