Dorpshuis Concordia 1965-1970.
Dorpshuis Concordia 1965-1970. Privé

Concordia was zes decennia sociaal middelpunt

Algemeen 786 keer gelezen

‘s-Gravendeel - Het voormalige dorpshuis en sinds een jaar ook voormalig partycentrum Concordia in ’s-Gravendeel raakte einde september door brandstichting beschadigd. Inmiddels is nu ook duidelijk geworden dat sloop en daarna nieuwbouw op deze locatie het meest voor de hand liggen als toekomstscenario.

Door Arie Pieters

Daarmee komt een einde aan een pand dat grofweg ruim zes decennia lang het kloppende hart was van het dorp voor betreft cultuur. Daarnaast had Concordia ook een sociale functie, want ook bruiloften werden er gevierd en tijdens de renovatie van de wijk de Nest vonden daar alle bijeenkomsten voor wijkbewoners plaats. Ooit was Concordia ook in gebruik als de dorpsbioscoop. Films met Bruce Lee kwamen voorbij, net als de legendarische spaghetti westerns met Clint Eastwood in de hoofdrol. De Winnetou en Old Shatterhand films waren er te zien en ook tekenfilms voor de jeugd zoals de filmserie met Asterix en Obelix. Later trok ook SGAT, de plaatselijke toneelvereniging er volle zalen. En nog vrij recent, zelfs tot aan de ‘corona periode ’werden er met hulp van de vrijwilligers Leen en Teuna den Hartog bijzonder succesvolle concerten met bekende coverbands georganiseerd.

Uiteraard werden er in het verleden ook bedrijfsfeesten, bruiloften en dingen als bingo’s gehouden. Mogelijke nieuwbouw op deze locatie krijgt dan ook niet veel handen op elkaar in ’s-Gravendeel. Dat maken reacties op de sociale media wel duidelijk. Het einde van Concordia als partycentrum ziet men toch vooral als een verarming. ‘Weer een bekend pand dat moet wijken’. En ‘wat blijft er nu nog over in het dorp, als locatie om feesten met meer de vijftig personen te organiseren?’, zijn bedenkingen die men o.a. op facebook tegenkomt. Anderen zijn harder in hun oordeel en zien dit als een bewijs van de stelling dat het na de gemeentelijke samenvoeging het er voor ’s-Gravendeel zeker niet beter op is geworden. Wat rest zijn vooral heel veel herinneringen van een soms ook recent verleden, waarin het vroegere dorpshuis een pleisterplaats was voor mensen die een feestje wilden vieren of van live muziek wilden genieten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant