De broers Piet en Gert-Jan Schipper, nog echte ambachtelijke slagers.
De broers Piet en Gert-Jan Schipper, nog echte ambachtelijke slagers.
KoopLokaal

Slagerij Schipper wil ambachtelijk blijven

Algemeen 2.285 keer gelezen

Oud-Beijerland - De slagersfamilie Schipper is al ruim een eeuw een begrip in Oud-Beijerland. Hoewel het slagersvak in de afgelopen decennia flink veranderd is, is één aspect nog altijd volledig intact: de broers en compagnons Piet en Gert-Jan Schipper voeren hun vak nog steeds ambachtelijk uit.

Piet en Gert-Jan vormen samen de vierde generatie binnen de slagerij, die al van 1905 dateert. De ambachtelijke slagerij, zo accentueert het tweetal. ,,Ambachtelijk is een woord dat veel gebruikt wordt. Je ziet het tegenwoordig op elke verpakking staan, maar wij zijn het echt. We maken bijvoorbeeld zelf onze worst en dat gebeurt op een ambachtelijke manier. Wel met de nodige moderne machines, aangezien het tegenwoordig snel en efficiënt moet gebeuren. Maar dat zorgt wel voor een goede mix.’’

Maar er is in de voorbije decennia wel het een en ander verandert, zo geeft het tweetal aan. ,,Een jaar of twintig geleden slachtten we nog zelf. Dat is nu wettelijk niet meer te doen. We kopen echter nog wel steeds levend in en laten de dieren bij een gerenommeerd bedrijf slachten. Kleinschalig, met alle goede bedoelingen en ook met oog voor dierenwelzijn. En dan wordt het vlees netjes naar Oud-Beijerland gebracht. Waarbij we de productie op een andere locatie, in de Nobelstraat in het centrum van Oud-Beijerland, doen. Daar maken we onze worst en vindt ook het verdelen en snijden plaats. Voor die klussen is in de slagerswinkel in de Beijerse Hof geen plek. 
Wat we in de slagerij wel doen, is het koken en het verzorgen van de maaltijden. Dat hoort bij het traiteurgedeelte. Het bestaat al langer dat slagers maaltijden maken, maar dat gedeelte groeit wel nadrukkelijk de laatste tien jaar. Ooit is dat kleinschalig begonnen, met maaltijden als nasi en macaroni, maar nu gaat het steeds verder met zelfs complete winterkostgerechten. We zouden wat dat betreft wel extra meters toonbank kunnen gebruiken om al die maaltijden uit te stallen.’’

Koeienmarkt

Twaalf jaar geleden nam Piet Schipper de zaak over van zijn vader en oom. ,,Beiden werken nog steeds in de zaak’’, vertelt hij. ,,Ik was voorbestemd om slager te worden. Ik ben zo’n beetje geboren met een mes in mijn handen. Van kinds af aan hielp ik mee in de slagerij, in de vakanties ging ik ’s ochtends met mijn vader mee naar de koeienmarkt om koeien te kopen. Dat gebeurde toen nog op de markt. 
Ik heb alle opleidingen gedaan, inclusief de slagersvakschool natuurlijk. Daarna heb ik bij andere bedrijven gewerkt, gekeken en geleerd. Toen mijn vader en oom een stapje terug wilden doen, kroop het bloed waar het niet gaan kon. Ik heb wel even moeten nadenken, maar ben toen toch erin gestapt en heb de winkel hier – die al vanaf 1978 in de Beijerse Hof gevestigd is - opnieuw ingericht.’’

Gert-Jan besloot zijn broer twaalf jaar geleden te gaan ondersteunen. ,,Vroeger heb ik wel schoongemaakt in de zaak, maar er toen niets mee gedaan. Nadat het zeker was dat Piet de zaak zou overnemen, ongeveer een halfjaar voordat het daadwerkelijk gebeurde, ben ik ook in dienst getreden. In de loop der tijd zijn we compagnons geworden.’’

Erkenning

Het slagersvak is door de jaren heen wel enorm veranderd, zo schetst Piet. ,,Wetgeving, producten, consumentgedrag. Die maken het vak niet makkelijker en leuker. Er is geprobeerd om vlees een negatief imago op te plakken. Dat is soms vervelend om daar tegenop te boksen, zeker ook omdat de consument beïnvloed wordt. Ik kan me best voorstellen dat iemand de overtuiging heeft om vegetarisch te zijn. Daar heb ik respect voor. Maar ga niet ergens voor liggen zodat ik mijn werk niet kan doen.’’

Maar de veeleisendheid in de huidige tijdsgeest is nog steeds ondergeschikt aan de passie voor het vak bij beiden. Piet: ,,En die schuilt nog steeds in het werken met mooie producten. Het begint bij de vaste boer, bij het kopen van luxe dieren die daar een goed leven hebben gehad. Die boer weet precies wat we willen hebben. En vervolgens gaan we aan de slag met het vlees dat binnenkomt om heerlijke vleeswaren en andere smakelijke producten te maken. We zijn zes dagen bezig om lekkere dingen te bereiden voor de klanten. 
Maar het is ook mooi om erkenning te krijgen voor die vleeswaren en worsten, en prijzen te halen met die producten. De waardering van collega’s in het vak uit heel het land, daar doe je het ook voor. Want het is een beloning voor dat wat wij in het vak laten zien en beheersen, maar ook waar wij ons mee onderscheiden.’’

Slavakto

Dat gebeurde ook weer vorige maand tijdens de Slavakto, de slagersvaktentoonstelling die eens in de drie jaar op de kalender prijkt, en die dit keer werd gehouden in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. ,,Daar konden slagers hun producten insturen, die beoordeeld werden door vakmensen en vakjuryleden. We zijn in de prijzen gevallen met onze producten als ossenworst, Hoekse metworst, rookworst, boterhamworst, berliner en lever. Die erkenning is heel leuk en daar zijn we trots op.’’

Van een rolverdeling tussen de broers is geen sprake. ,,We werken gelijkwaardig naast elkaar. Op maandag is Piet vooral in de worstmakerij, de rest van de week zijn we samen actief in de winkel. Ja, de huidige energiecrisis hakt er flink in. Wij zijn als kleine mkb’er ook grootverbruiker. In de werkplaats hebben we bijvoorbeeld een worstmachine staan. Dat vraagt veel, maar we blijven overeind. Zeker met december in het verschiet. Die maand vormt een mooie, drukke tijd waar in een kort tijdsbestek heel veel moet gebeuren. Dat voorbereiden is al begonnen, want we moeten voorraad opbouwen. De zomer is prachtig geweest en duurde enorm lang. Zelfs eind oktober kwamen mensen vlees halen om te barbecueën. Al kan dat tegenwoordig het hele jaar door.’’

De broers hebben duidelijke wensen voor de toekomst. ,,We zijn altijd op zoek naar goed en nieuw personeel om onze topproducten te verkopen. Want dat is onze inzet: heerlijke eigen producten blijven maken, op basis van recepten, vakboeken en kennis vanuit school en de vleeswereld. Een wens voor de toekomst is om de slagerij en de werkplaats op één locatie te hebben, dat zou wel fijn werken zijn. Maar we willen toch vooral ambachtelijke slager blijven.’’

Slagerij Schipper 

Beijerse Hof 5-7
3262 VR Oud-Beijerland

0186-617714 

https://www.slagerijschipper.nl/complete

info@slagerijschipper.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant