Deze prachtige beuk gaat in het voorjaar van 2023 meedoen met de Boom van het Jaar verkiezing.
Deze prachtige beuk gaat in het voorjaar van 2023 meedoen met de Boom van het Jaar verkiezing.

Numansdorpse beuk gaat meedoen aan boomverkiezing

Algemeen 1.280 keer gelezen

Numansdorp - Na de monumentale linde in Mookhoek en de eveneens monumentale rode beuken bij de Greupkerk gaat er namens de Hoeksche Waard in 2023 weer een bijzondere boom meedoen aan de verkiezing van de Boom van het Jaar. Na een oproep van de regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior kwam deze beuk als eerste in beeld.

De unieke beuk, vooral bijzonder door de locatie en standplaats (de besloten begraafplaats achter de monumentale Dorpskerk in Numansdorp) werd genomineerd door de familie Heemskerk. Zij hebben ook onderzoek gedaan naar de historie van de boom en leveren in 2023 de verdere informatie aan. 
Hierna gaat de bomenwerkgroep vervolgens zorgen voor het indienen bij de organisatie die de landelijke verkiezing voor de Boom van het Jaar in handen heeft. Dat is SBNL Natuurfonds in Leersum. De linde en de beuken van de Greupkerk wisten uiteindelijk beide de provinciale titel te winnen, maar kregen niet voldoende stemmen om later ook landelijk de titel op te kunnen eisen. Wel hebben deze bomen én vooral ook de verhalen die erbij horen de oude en bijzondere bomen in de Hoeksche Waard ‘een gezicht’ gegeven door hun deelname aan de boomverkiezingen.

Verhaal belangrijk

De bomenwerkgroep is dan ook blij met tips voor ‘nieuwe’ bomen met een interessant verhaal. De beuk in Numansdorp bleek in alle opzichten een prima kandidaat. Het gaat namelijk bij deze verkiezingen ook om de verhalen en de historie van de boom. En in dat opzicht lijkt de boom prima bij de eerdere deelnemers uit de Hoeksche waard te passen. ‘En los daarvan ‘is het ook nog eens een fraaie boom’, aldus de bomenwerkgroep.

De nieuwe verkiezing van Boom van het Jaar laat overigens nog wel een klein half jaar op zich wachten, want eerst is begin 2023 de Europese verkiezing, waaraan de landelijke winnaar van dit jaar (de Markiezen eik in Utrecht) mee gaat doen. Die won afgelopen zomer met overmacht in ons land. Maar ook op regionaal en landelijk niveau zijn deze verkiezingen belangrijk, omdat ze veel extra aandacht opleveren voor oudere bomen. En de verhalen achter deze bomen duidelijk maken dat er naast natuurwaarden nog meer is dat bomen waardevol maakt.

Uit de krant

Uit de krant