Nog enkele weken en dan is AGF Speciaalzaak Teun en Ina Doolaard helaas verleden tijd. (foto: Koos Romeijn)
Nog enkele weken en dan is AGF Speciaalzaak Teun en Ina Doolaard helaas verleden tijd. (foto: Koos Romeijn)

AGF Speciaalzaak Teun en Ina Doolaard stopt 3 december

Algemeen 2.158 keer gelezen

Zuid-Beijerland - Nog slechts enkele weken kunnen klanten hun groenten en fruit kopen bij AGF Speciaalzaak van Teun en Ina Doolaard aan de Gravin Sabinastraat. Zaterdag 3 december is de winkel voor het laatst open; om 16.00 uur sluit de zaak definitief de deuren.

De sluiting is eerder dan verwacht. Aanvankelijk was de bedoeling eind februari 2023 te stoppen, maar vanwege de hoge energiekosten hebben Teun en Ina besloten al over enkele weken de stekker uit de bedrijfsvoering te trekken.
‘’We gingen van 1000 naar 2300 euro per maand aan energiekosten en nu zitten we al op bijna 5000 euro. En dat in een jaar tijd. Niet te begrijpen zo’n grote kostenstijging’’, licht Teun toe. ‘’Gezien deze hoge energielasten heeft het geen zin om de winkel langer open te houden’’, vult Ina aan. ‘’We zouden dan drie maanden voor niks werken. Dat maakt de stap om eerder dicht te gaan wel gemakkelijker.’’

Het winkelpand van Teun en Ina is door buurman Albert Heijn gekocht om zo de aanpalende supermarkt drastisch te kunnen uitbreiden.
De gespecialiseerde groentezaak van Teun en Ina zal door de trouwe klantenkring zeker node gemist worden. Het is een pareltje van een groentewinkel die zich helemaal heeft gespecialiseerd op de wensen van de klant. Dat merk je al direct bij het binnenstappen van de winkel. De groenten en het fruit zijn van hoge kwaliteit en over het aanbod aan aanverwante producten is goed nagedacht. Er is volop keuze aan versbereide maaltijden en salades en ook voor eenpersoonshuishoudens is er een royaal aanbod. Een extra dimensie en drijfveer van het ondernemerschap van Teun en Ina was de mensen tevreden en blij te kunnen stemmen met hun aanbod aan producten.

Hobby werd serieuze job

Teun en Ina kochten 27 jaar geleden het pand van hun huidige winkel. De basis van hun groentezaak is destijds als hobby gelegd. Eerst met het telen van groente en fruit en daarna met het verkopen van de producten rechtstreeks van het land. Vervolgens werd het verkooppunt verlegd naar de garage van hun huis en snel daarna met een standplaats op Piershil. 

Toen de groenteboer in Nieuw-Beijerland stopte was dat voor Teun en Ina aanleiding op woensdag en zaterdag met een paar kramen in dit dorp te gaan staan. Inmiddels zijn ze gestopt met hun verkoopactiviteiten op markten. ‘’Wat als hobby begon, is uitgegroeid tot een serieuze job’’, zegt Teun. ‘’Wij zijn met de tijd meegegaan. We snijden alles zelf, maken maaltijden, soepen en salades, alles uit eigen keuken. Wij leveren porties voor gezinnen, maar ook voor eenpersoonshuishoudens. Wij scheppen alles uit. 

Vragen mensen om één ons of een paar ons gesneden groente, dan krijgen ze dat. Bij ons hoeven zij geen grotere porties te nemen.’’ In veel winkels zijn ouderen aangewezen op een hele krop andijvie of bloemkool. ‘’Wij leveren nog echt ouderwetse service. Iedere dag zijn wij blij en trots op onze winkel. Bij ons krijgen klanten de gewenste portie.’’
Teun is bijna 68 jaar. Ondanks die leeftijd was het stoppen met de groentewinkel nog geen optie. Dat veranderde toen buurman Albert Heijn met de mededeling kwam de groentewinkel te willen kopen. ‘’Het liefst waren we nog enkele jaren doorgegaan, maar zo’n kans krijg je maar één keer.’’

Recepten uitproberen

De kant-en-klare maaltijden van Doolaard zijn een begrip geworden in de Hoeksche Waard. Klanten komen uit de gehele regio. Op de vraag wat het meest succesvolste artikel is antwoordt Ina: erwtensoep. De afgelopen decennia was Teun vol passie bezig met het bereiden van gerechten en het ontwikkelen en uitproberen van nieuwe recepten. 

Het zal voor Teun vreemd zijn dat dit over enkele weken verleden tijd is en hij niet meer hoeft te denken ‘zullen we dit of dat’ gaan maken? Dat idee emotioneert de gespecialiseerde vakman. ‘’We zullen een nieuw leven moeten opbouwen.’’ Al hun energie en aandacht ging decennialang uit naar de winkel en de klanten. Met vakantie zijn ze nooit geweest. 
Teun en Ina wonen boven de woning. Weliswaar wordt het pand verkocht, maar Teun en Ina blijven er na de verbouwing wonen. Het vertrouwde plekje aan de Gravin Sabinastraat verlaten ze niet.

(tekst: Sieka Romeijn-Hedmann)

Uit de krant

Uit de krant