Afbeelding

Buurt zwaar teleurgesteld: geen kerstboom meer op het plein

Algemeen 2.469 keer gelezen

Oud-Beijerland - Al vele jaren is het een traditie in de buurt rond de Bosschenhoek in de wijk Oosterse Gorzen in Oud-Beijerland. Eind van het jaar siert een grote kerstboom het pleintje in de straat. Gezellig, sfeervol en goed voor de saamhorigheid. Maar de gemeente Hoeksche Waard maakt een eind aan dit buurtfeestje. Met als reden ‘past niet in ons beleid’ wordt er geen vergunning meer afgegeven.

Het idee is ooit spontaan tijdens een verjaardag ontstaan, weet buurtbewoner en woordvoerder Jan Vrij nog. ‘We wilden iets doen om de saamhorigheid in de wijk te vergroten. En sinds 1998 hebben wij als buurtbewoners tijdens de feestdagen in december vergunning gekregen van, toen nog de gemeente Oud-Beijerland, voor het plaatsen van een 6 meter hoge kerstboom. 
In die 24 jaar is er nooit een probleem geweest. We letten altijd heel goed op de veiligheid, om die reden is er ook altijd met zwakstroom gewerkt. Bijna iedereen in de buurt bleef met oud en nieuw bewust thuis om de jaarwisseling op het pleintje mee te maken. We zetten een barbecue neer, biertje erbij, het was altijd oergezellig.
Gemiddeld waren er zeker 30 buurtbewoners aanwezig om op het nieuwe jaar te proosten. Wij zagen het als een soort uitgestelde Burendag, zoals die vaak elders in september wordt gehouden. Ons initiatief heeft zelfs Het Kompas in het verleden weleens gehaald met een mooie reportage.’

Boom zelf betaald
De teleurstelling is groot in de wijk, weet Vrij. ‘Als buurtbewoners vinden we het belachelijk dat onze 24 jarige traditie, die de gemeente zelfs meerdere jaren heeft ondersteund met een subsidie, geen vervolg krijgt. We begrijpen het ook niet, de gemeente geeft als nietszeggende reden ‘past niet in het beleid’.
We hebben de boom altijd gezamenlijk zelf betaald. We hebben twee keer subsidie gekregen van de gemeente, terwijl we nergens om hadden gevraagd.’
De afgelopen 2 jaar is bewust besloten om geen boom te plaatsen vanwege corona. Vrij: ‘We vonden het toen niet verantwoord om veel mensen gezamenlijk bij elkaar te krijgen tijdens de jaarwisseling.
Inmiddels is corona wat geluwd en wilden we graag onze traditie weer oppakken. De vergunningaanvraag was gewoon routine dachten we, maar is dus afgewezen met een nietszeggend antwoord dat het niet in het nieuwe beleid past, geen losse kerstbomen in de straat, er worden alleen Ferry bells door de gemeente in het centrum geplaatst.’
De buurt laat zich echter niet zomaar hun feestje afpakken. Er is een brief door de wijk verspreid. Met de oproep aan de bewoners om dan maar zelf een kerstboom in de voortuin te plaatsen.

Het buurtfeest tijdens de jaarwisseling gaat vooralsnog door, waarbij het plein wordt aangekleed met bijvoorbeeld vuurkorven.

Reactie gemeente
De vraag is of dit algemeen beleid is en of de gemeente nu voor dit soort buurtinitiatieven ook in de andere kernen wel of geen vergunning meer afgeeft?
Een woordvoerder namens de gemeente Hoeksche Waard geeft in een reactie aan dat in elke kern 1 echte kersboom komt te staan, geplaatst door de gemeente. ‘Daarnaast is sinds 2 jaar het beleid van de gemeente dat er geen extra echte kerstbomen worden neergezet in de openbare ruimte. Dit vanwege de veiligheid en duurzaamheid.
Wel kunnen we in overleg een Ferrybell plaatsen. Dat is een kerstboom gemaakt van honderden tot duizenden LED lampjes die samen een 3D kerstboom lichtfiguur vormen.’

(tekst: Conno Bochoven)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant