Afbeelding

Heemstede schoot Puttershoek te hulp na ramp 1953

Algemeen 855 keer gelezen

Puttershoek - Na de watersnoodramp van 1953 kwam de hulp snel op gang. De dorpen in de getroffen gebieden werden geadopteerd door gemeenten uit de rest van Nederland. Heemstede werd gekoppeld aan Puttershoek en dat was het begin van verschillende hulpacties voor het Hoeksche Waardse dorp.

In Puttershoek vielen weliswaar geen slachtoffers, maar de ravage was groot. Van de 650 woningen en boerderijen waren er meer dan 200 verwoest of beschadigd. In gebouwen aan de laaggelegen straat de Erven stond het water in de kleuterschool en het wijkgebouw van het Groene Kruis heel lang een meter hoog. In het gebouw waar tot 1967 het Groene Kruis was gevestigd woont nu Rolf Derksen met zijn gezin.

In de loop der jaren heeft hij zijn woning opgeknapt en aan de hand van oude foto’s zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. ‘Die foto’s kreeg ik spontaan van mensen uit het dorp die een speciale band hebben met dit gebouw.’ Zo keerde onder andere het balkon aan de voorgevel weer terug. ‘Toen we de woning kochten was dat verdwenen onder een dak.’ En in een van de bovenlichten van de ramen heeft hij een groen kruis in glas-in-lood aangebracht.

De hulp uit Heemstede was heel praktisch. Elk getroffen gezin kreeg twee mud kolen om het huis droog te stoken en de kleuterschool en het Groene Kruis ontvingen geld voor een nieuwe inventaris. Stratenmakers en timmerlieden uit Heemstede gaan tijdelijk in Puttershoek aan de slag. Zij voorzien de Erven, een zandpad dat parallel liep aan de Maasdamsedijk, van bestrating en dempen de sloot.

Noodwoningen

Verder financierden de Heemstedenaren een tiental houten noodwoningen die tot in de jaren zestig naast de huidige Nassaubrug hebben gestaan als een apart wijkje: Groenendaal, genoemd naar het gelijknamige park in Heemstede. Na de afbraak werd een van de woningen verplaatst en heeft nog jarenlang dienst gedaan als onderkomen van de plaatselijke postduivenvereniging.

Als in 1954 de balans wordt opgemaakt, hebben alle acties voor Puttershoek ruim 37.000 gulden opgebracht, waarvan een groot deel al was besteed. Van het restant wordt een speeltuin aangelegd. Deze speeltuin aan de Hammerfestlaan is nog steeds in gebruik en onlangs gerenoveerd. Als dank voor de alle hulp doopte Puttershoek de Erven om in Laan van Heemstede.

Laan van Heemstede

Burgemeester Van Rappard van Heemstede schroefde hoogstpersoonlijk het straatnaambordje aan de gevel van Groene Kruisgebouw met als onderschrift ‘adopterende gemeente watersnood 1953’. Maar wie nu de Laan van Heemstede inrijdt komt dit bordje niet meer tegen. Rolf: ‘Het hangt inmiddels als aandenken bij ons in huis.’

Wie meer wil zien en weten over de watersnood in Puttershoek is zaterdag 4 februari welkom in het Jaap Hoogvlietmuseum aan de Sportlaan in Puttershoek. De stichting Oud-Puttershoek houdt daar tussen 10 en 16 uur een tentoonstelling over de watersnood.

In het gebouw waar tot 1967 het Groene Kruis was gevestigd woont nu Rolf Derksen met zijn gezin.

Uit de krant