Er komen steeds vaker mensen van buiten de Hoeksche Waard om de Holder-tractoren te bewonderen.
Er komen steeds vaker mensen van buiten de Hoeksche Waard om de Holder-tractoren te bewonderen. (Archieffoto: Arie Pieters)

Gerestaureerde Holder tractoren kijken in Mookhoek

Strijen - De jaarlijkse open dag van de Stichting Behoud Historisch Materieel 'Mookhoek' aan de Schaweg is alweer toe aan de twaalfde editie. Deze stichting, die draaiende wordt door een aantal leden van de Mookhoekse familie Den Boer, heeft niet alleen een eigen museum vol met gerestaureerde Holder tractoren, maar doet ook volop aan promotie van het rijdende, agrarische erfgoed.

De open dag is telkens in het voorjaar en is ditmaal op zaterdag 3 juni. Naast de Holder-tractoren zijn ook veel andere landbouwmachines te zien en tractoren van andere merken. Dat loopt uiteen van soms hele oude tractoren van voor de Tweede Wereldoorlog tot imposante Amerikaanse 'reuzen' uit de jaren vijftig. Deze 'klassieke' tractoren zijn tot in de puntjes gerestaureerd door de trotse eigenaren. Ook meerdere oldtimerauto's en klassieke trucks zijn de laatste jaren onderdeel geworden van deze open dag in Mookhoek.

Internationaal

De open dag van SBHMM is tegenwoordig niet meer plaatselijk of regionaal te noemen want er zijn steeds vaker mensen van buiten de Hoeksche Waard te vinden. Het is zelfs internationaal omdat ook liefhebbers uit België en Duitsland het evenement weten te vinden. Niet zo vreemd overigens want het merk Holder is Duits. Er komen veel mensen naar de open dag die zelf in de land- en/of tuinbouw hebben gewerkt. Daarnaast ook liefhebbers van 'oude' techniek en oldtimer tractoren.

'Schuurvondsten'

De familie Den Boer heeft het afgelopen decennium ook weer de nodige 'schuurvondsten' onder handen genomen. Het restauratiewerk doet men in eigen beheer. En het resultaat van al dat vakwerk is sowieso te bewonderen in het museum in Mookhoek. Aan 'de wieg' van de stichting stond vele jaren geleden 'opa' Cornelis den Boer. De verzameling begon ooit met een Holder tractor (type B12) 'op leeftijd', die hij bij zijn 65e verjaardag van een collega fruitteler had gekregen.

Miniaturen

Tijdens de open dag van de Stichting Behoud Historisch Materieel zijn er verder verschillende stands met miniaturen, een kraam waar klompen verkocht worden en tevens is het mogelijk voor de jongere bezoekers mogelijk om zaterdag cupcakes te versieren.

Informatie

De open dag is 3 juni van 10.00 tot 17.00 uur en de toegang aan de Schaweg in Mookhoek is gratis. Informatie over het werk van de Stichting Behoud Historisch Materieel 'Mookhoek' én de mensen achter deze stichting is te vinden op www.holderservice.nl.

(Tekst en foto: Arie Pieters)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden