Hoe het verder gaat met de roedel damherten in de zuidrand van het eiland blijft onduidelijk. (foto: Arie Leijdens)
Hoe het verder gaat met de roedel damherten in de zuidrand van het eiland blijft onduidelijk. (foto: Arie Leijdens)

Strijd om damherten blijft voortduren

Algemeen 1.180 keer gelezen

Hoeksche Waard - Met een eerdere uitspraak van de rechter leek het einde in zicht van de strijd die een groep inwoners van de Hoeksche Waard, verenigd in het ‘Team damherten Hoeksche Waard tegen met name de provincie Zuid-Holland voerde. De uitspraak was immers helder. Van de zogenaamde ‘nul optie’, waarbij de gehele roedel zou worden afgeschoten was geen sprake meer. 

Maar het is nog altijd geen verhaal in de geest van ‘eind goed, al goed’. De laatste communicatie van de provincie lijkt toch weer de mogelijkheid van de ‘nul optie’ open te laten of niet uit te sluiten. Voornaamste punt noemt men nu de ‘inteelt’ binnen de roedel herten. 

Betekent dit dan toch het einde van de damherten in de Hoeksche Waard? Absoluut niet, als het aan het ‘Team damherten Hoeksche Waard’ ligt. Ray de Boon, al vanaf het vroege begin betrokken bij acties om de herten voor het eiland te behouden: ‘Het is onderhand moeilijk te volgen wat men wil. Voor ons gevoel lijken ze steeds een stok te zoeken om de hond te slaan, dus elke keer komt er een andere reden naar voren om die ‘nul optie’ weer ter sprake te brengen. 
Gelukkig hebben wij de steun van de publieke opinie en binnen onze groep sluiten zich ook steeds meer deskundigen aan, zoals nu ook een dierenarts. En die heeft een heel andere mening over het onderwerp ‘inteelt’. Verder is er ook al contact geweest met de mensen van Fauna 4life en mocht het nodig zijn dan is een gaan naar de rechter weer een mogelijkheid.’

Steun groot deel lokale politiek
Ray en de andere leden zijn blij met de steun bijna de gehele lokale politiek, om de damherten te behouden. ‘Wij hebben niet alleen steun van de partijen die van het begin af aan ons steunden, zoals GroenLinks en Burger Belangen, Maar b.v. ook van CDA, SGP en de Boer Burger Beweging. En in de provincie van de PvdD. Wij zijn altijd voor beheer geweest en hebben dat duidelijk gecommuniceerd naar alle partijen toe. Daarnaast kwamen we zelf met feiten en onderzoeken. We hebben tellingen gedaan en het gebied waar ze lopen in kaart gebracht. Wij zijn blij dat, enkele partijen daar gelaten, onze lokale politici ons steunen.
Een speciaal woord van dank is trouwens wel op zijn plaats richting Tania Heijmans van GroenLinks en Mireille Louwerens van Burgerbelangen. Die hebben zich ook sterk gemaakt om de roedel herten te behouden en waren bijna vanaf het begin bij ons werk betrokken. Alle steun, zowel lokaal als van politieke partijen op provinciaal niveau is juist een extra reden voor ons om niet op te geven. En als we met hulp van onder andere Fauna 4life opnieuw naar de rechter moeten stappen dan zullen we dat dus niet nalaten’, aldus Ray de Boon.

Op de sociale media staat veel informatie. Zo is er een facebookpagina onder de titel: ‘De Damherten van de Hoeksche Waard’.

(tekst: Arie Pieters)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant