Afbeelding

Bezinningsbijeenkomst op Goede Vrijdag

Algemeen 479 keer gelezen

Oud-Beijerland - Op Goede Vrijdag, vrijdag 7 april, wordt stilgestaan bij het lijden. In zowel de Rooms-Katholieke als in de Protestantse traditie staat het lijdensverhaal van Jezus daarbij centraal; dit ter voorbereiding op het christelijke Paasfeest. 

Onlosmakelijk daarmee verbonden is het lijden van de mens in deze wereld. Met talloos veel mensen … mensen van vroeger tijden en van vandaag en morgen; mensen van dichtbij en van ver weg; gekend en naamloos … voelen wij ons verbonden. 

Om die reden organiseert de Programmacommissie van Vrijzinnigen Nederland Hoeksche Waard op vrijdag 7 april een Bezinningsbijeenkomst, die gekenmerkt wordt door stilte. Er is geen voorganger; er is geen organist. De stilte overheerst en wordt extra geaccentueerd door de meditatieve muziek van Arvo Pärt en Erik Satie, die zal klinken en de ruimte van het kerkje aan de Beneden Molendijk 35 in Oud-Beijerland zal vullen. 

Slechts één keer zal er vocale muziek te beluisteren zijn …alsof de stilte plotseling te machtig wordt en de woorden er toch uit moeten: We hear the cries of children, we see death cast shadows on their hearts and minds, as mothers in their grief stand crying, weeping, weeping, crying, crying, weeping, weeping for this world.

Deze woorden uit het ontroerende lied ‘Lament’ (uit het Stabat Mater van Karl Jenkins) worden omlijst door stilte, waarin gelegenheid is een kaarsje aan te steken. 

Nadat de laatste tonen van een muziekstuk van Erik Satie hebben geklonken, verlaten de bezoekers in stilte de kerkzaal. De bijeenkomst begint om 19:30 uur en eindigt rond 20:15 uur. 

Uit de krant