Zaterdag 3 juni om 10.30 uur vertelt Pieter Jan in ’t Veld van de Historische Vereniging Oud-Beijerland over het ontstaan van de ambtsketens als onderscheidingsteken voor de burgemeester.
Zaterdag 3 juni om 10.30 uur vertelt Pieter Jan in ’t Veld van de Historische Vereniging Oud-Beijerland over het ontstaan van de ambtsketens als onderscheidingsteken voor de burgemeester. Privé

Expositie Hoeksche Waardse Ambtsketens en lezing

Algemeen 246 keer gelezen

Het gevolg van de herindeling van de Hoeksche Waard in 2019 was dat de Ambtketens van de 14 gemeenten in de kast zouden verdwijnen.

Strijen - Maar gelukkig mogen ze geëxposeerd worden in de musea van de Hoeksche waard. Sinds de eenwording is er voor de Hoeksche Waard een nieuwe gemaakt die recht doet aan alle dorpen. De geschiedenis van de keten gaat terug naar de negentiende eeuw. De ambtspenning is sierlijk vormgegeven, waarbij zowel het Rijkswapen als gemeentewapen in een reliëf zijn uitgevoerd. Het Rijkswapen heeft een hoog reliëf. Vooral de kroon op het wapenschild van het Rijkswapen en de leeuwen vallen op door het hoge reliëf en formaat. Onder het lint van het Rijkswapen zijn de initialen H.B. zichtbaar, wat staat voor H. Bouscholte. Het gemeentewapen aan de andere kant van de ambtspenning is in hoog reliëf uitgevoerd. Onder het wapen staat de gemeentenaam vermeld op een lint. Opvallend is de kijkrichting van de leeuwen als schildhouders, in vergelijking met de leeuwen van het Rijkswapen. De penning heeft een zilverteken aan de kant van het gemeentewapen. Het meesterteken staat in de penning aan de kant van het Rijkswapen/ketting. Het meesterteken geeft aan dat de ambtsketting gemaakt is door de Gebroeders G.H. Bouscholte, goud- en zilversmeden van Z.K.H. Prins Hendrik in ‘s-Gravenhage. De gemeente Strijen heeft in 1853 de penning aangeschaft met de ketting. Het boek over de Ambtsketens is te koop in museum Heinenoord. Al de ambtsketens zullen vanaf 3 juni tot en met 26 augustus tentoongesteld worden in museum “Het Land van Strijen”. Voor openingstijden neem een kijkje op de website www.hetlandvanstrijen.com.

Lezing Ambtsketen van de Hoeksche Waard
Zaterdag 3 juni om 10.30 uur vertelt Pieter Jan in ’t Veld van de Historische Vereniging Oud-Beijerland in “Rembrandt huiskamer van de wijk”, Rembrandtplein 1, Oud-Beijerland over het ontstaan van de ambtsketens als onderscheidingsteken voor de burgemeester. Sinds 1852 is bij Koninklijk Besluit bepaald dat de burgemeester een ambtsketen als onderscheidingsteken heeft. Elke ambtsketen heeft zijn eigen verhaal. Aan de hand van foto’s wordt ook uitleg gegeven hoe van een ontwerp een ambtsketen ontstaat. De ambtsketens voor de gemeente Hoeksche Waard, voor de burgemeester, de locoburgemeester en de kinderburgemeester zijn ontworpen en gemaakt door het bedrijf van Pieter Jan in ’t Veld, In’t Veld & Partners. Kom luisteren naar de boeiende ontstaansgeschiedenis en de symboliek van de ambtsketens.

Uit de krant