Het project Born2B is een initiatief van LemonTree jongerencoach en het Actief College in Oud-Beijerland.
Het project Born2B is een initiatief van LemonTree jongerencoach en het Actief College in Oud-Beijerland. Privé

Project Born2B gaat van start

Algemeen 289 keer gelezen

Deze week is het project Born2B van start gegaan. Dit is een pilotproject om jongeren te helpen bij het vinden en versterken van hun identiteit. De jongeren zullen 6 weken lang een dagdeel bij elkaar komen om workshops te volgen en gecoacht te worden. Daarbij is genoeg gelegenheid om contact te maken en elkaar echt beter te leren kennen.

Oud-Beijerland - “Dit is belangrijk voor hun sociaal-emotioneel welzijn,” zegt Magdalena van den Ouden, initiatiefnemer van dit project. “Jongeren worstelen met sociale of emotionele problemen, ze kunnen zich niet concentreren op de lesstof. Het heeft geen zin om hen nog voller te proppen met allerlei leervakken, want het landt dan gewoon niet. Wat ze nodig hebben is om gezien en gehoord te voelen. Ze hebben volwassenen nodig die luisteren en hen helpen om te ontdekken wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen. Wij willen dit doen in groepsverband omdat contact met eigen leeftijdsgenoten erg belangrijk is voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Het project willen we afsluiten met een ‘ímpact’ activiteit zoals iets goeds doen voor andere mensen in de Hoeksche Waard, bijvoorbeeld voor kinderen uit het asielzoekerscentrum of ouderen die eenzaam zijn. We geloven dat als we jongeren inzetten om iets van betekenis te doen, hun zelfvertrouwen en zingeving zal groeien en dit alles bij elkaar hen een perspectief voor de toekomst zal geven.”

Het project Born2B is een initiatief van LemonTree jongerencoach en het Actief College in Oud-Beijerland. Het is een antwoord op de sterk toegenomen uitval van jongeren uit het schoolsysteem als gevolg van de corona lockdowns. Het aantal vroegtijdige schoolverlaters was voor corona enorm gedaald, maar is volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap na corona flink gestegen en was afgelopen schooljaar het hoogste in tien jaar tijd. Ook zijn de wachtlijsten voor professioneel hulp te lang. We geloven dat we met dit soort projecten preventief veel kunnen doen zodat jongeren niet helemaal vastlopen.

Rianne Koole van het Actief college onderkent dit en benadrukt het belang van dit project. “Als Actief college vinden we het sociaal welzijn van onze leerlingen heel belangrijk. Als je eerst zorgt dat de leerlingen goed in hun vel zitten, gaat het leren veel beter. We zijn daarom blij dat we aan kunnen haken bij dit pilotproject Born2B.” Voor meer informatie, zie: LemonTreeJongerencoach.nl/Born2b.

Uit de krant