Wethouder Harry van Waveren.
Wethouder Harry van Waveren. Casper Streefkerk)

Inwoners aan zet over de zondag

Algemeen 4.104 keer gelezen

Winkelen, een evenement bezoeken of aanschuiven op een vol terras. Wat kan wel en wat kan niet op zondag in de Hoeksche Waard? De gemeente wil samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties voor meer duidelijkheid zorgen. Er wordt gewerkt aan een advies voor de gemeenteraad, die zich aan het eind van het jaar over deze kwestie buigt. Het participatieproces is inmiddels in volle gang. Vanaf vandaag kan iedere Hoeksche Waarder zich erover uitspreken in een online raadpleging.

Hoeksche Waard - “De belangen en waarden die inwoners van de Hoeksche Waard hechten aan de zondag lopen uiteen,” meent verantwoordelijk wethouder Harry van Waveren. “Als gemeente willen we voorkomen dat in de discussie de nadruk komt te liggen op de tegenstellingen. Er is juist zoveel wat ons als Hoeksche Waarders bindt. Daarom hebben we voor een gespecialiseerd onderzoeksbureau gekozen en een aanpak waarin iedereen gehoord wordt: inwoners met een sterke mening, maar ook inwoners met een minder uitgesproken mening over het onderwerp.”

Een sterke mening over de invulling van de zondag komt vooral van ondernemers en kerkelijke genootschappen. Zij nemen deel in een klankbordgroep en kijken mee naar het proces en de vragen die in de raadpleging worden gesteld. Een belangrijke rol is weggelegd voor het inwonersforum. In maart werden 320 via een steekproef geselecteerde inwoners van de Hoeksche Waard benaderd met de vraag of zij in deze adviesgroep wilden deelnemen. Ongeveer 20 inwoners uit de groep die zich aanmeldden, zitten in dit inwonersforum. Daarbij is gekeken naar een goede verdeling qua leeftijd en woonplaats. Het inwonersforum werkt aan het advies voor de gemeenteraad. De raadpleging die vanaf vandaag voor alle inwoners is in te vullen, levert informatie op over hoe Hoeksche Waarders over dit onderwerp denken. Van Waveren: “Het is een omvangrijk proces waarin voor iedereen een rol is weggelegd. Dit vraagstuk ligt namelijk ingewikkelder dan je vooraf misschien inschat. Meningen en waarden liggen soms heel ver uiteen, maar soms ook dicht bij elkaar. Om daar de juiste afweging in te maken en nuances te vinden, heb je een goed onderzoek nodig. Je doet dit niet even af met een ‘ja’ of ‘nee’ in een referendum.”

Bij 10.000 aselect gekozen huishoudens van de Hoeksche Waard valt vandaag een brief op de mat met het verzoek om aan het onderzoek deel te nemen. Deze groep vormt een afspiegeling van de bevolking op het eiland, waarbij bijvoorbeeld gekeken is naar de verdeling over verschillende dorpen. “Maar iedereen mag de vragenlijst invullen,” voegt Van Waveren toe. “Ook als je geen brief hebt gehad. Ik roep ook zeker de lezers van Het Kompas op om deel te nemen. Op die manier krijgen we een nog beter beeld wat inwoners belangrijk vinden als het gaat om de invulling van de zondag. We doen ons best om de komende weken met verschillende communicatie-uitingen zoveel mogelijk inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties te bereiken. Dat hebben we zo afgesproken met de klankbordgroep.” Het onderzoek wordt volgens de PWE-methode uitgevoerd. Dit staat voor Participatieve Waarde Evaluatie en is ontwikkeld door de Technische Universiteit Delft. In dit onderzoek kunnen inwoners op een laagdrempelige manier een advies geven over een keuzevraag van de overheid. Van Waveren: “Elke mening doet ertoe. Deelnemers kunnen kiezen of ze de uitgebreide of korte versie van de vragenlijst in willen vullen. Het hoeft dan ook niet veel tijd te kosten, dus doe mee! Reizend in de bus, tijdens een kopje koffie of in de zon, kan iedereen van waarde zijn!”

Meedoen? Ga naar www.gemeentehw.nl/doemee om deel te nemen aan het onderzoek. Deze is op een computer, laptop, tablet en mobiel in te vullen. Lezers die een brief hebben ontvangen kunnen gebruik maken van de link en de code die in de brief staat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant