Een deel van de expositieruimte in dienstencentrum 't Weegje in 's-Gravendeel.
Een deel van de expositieruimte in dienstencentrum 't Weegje in 's-Gravendeel. Arie Pieters

Steeds minder ruimte voor kunst aan de muur

Algemeen 313 keer gelezen

De afgelopen vijf jaar is er in rap tempo steeds minder ruimte gekomen voor kunst aan de muur in openbare ruimten.

Door Arie Pieters

Hoeksche Waard - Het zijn niet alleen de vrijetijds kunstenaars en teken- & schilderclubs die dat merken, maar ook één van de weinige kunstcommissies die nog actief is loopt tegen steeds meer problemen aan. Met name in de oostelijke helft van de Hoeksche Waard zijn veel openbare expostieruimten weggevallen. De lijst van panden die niet meer beschikbaar zijn of een andere functie hebben gekregen begint in rap tempo steeds langer te worden:
onder meer de vroegere gemeentehuizen van Strijen en ‘s-Gravendeel, het voormalige pand van de ‘s-Gravendeelse bibliotheek en Zorgcentrum De Hoge Weide zijn afgevallen als locatie. Dienstencentrum ‘t Weegje in ‘s-Gravendeel is één van de weinige grotere expositieruimten, die nog doorlopend tentoonstellingen organiseert. Doordat er nauwelijks nog ruimten zijn, waar men tentoonstellingen kan organiseren kloppen steeds meer organisaties bij de kunstcommissie van het dienstencentrum aan. Maar die hebben vaak al een agenda die voor enkele jaren vol zit. Het wordt dan steeds vaker een zaak van schuiven en omzetten van exposities in de hoop iedereen tevreden te houden. Nu er vaker wachttijden zijn is de puzzel soms moeilijk te leggen voor de organisatoren

De ruimte van ‘t Weegje is geschikt voor tussen de 40-60 werkstukken, afhankelijk van het formaat. Net als vroeger in het voormalige verzorgingshuis Immanuël aan het Immanuëlhof. Dat betekent dat ook fotoclubs, teken- en schilderkringen, maar daarnaast ook de Weefkring en de mensen van Gemiva er met hun werk te gast zijn geweest. Maar ook thema expositie over historische zaken moeten in het dienstencentrum worden onder gebracht. Els v. d. Boogaard, inmiddels alweer tien jaar lid van de kunstcommissie legt uit: “Veel mensen die een grotere ruimte zoeken komen bij ons terecht. In Strijen en ook in ‘s-Gravendeel is verder geen plek meer daarvoor. Wij proberen waar mogelijk iedereen in te passen, maar dat betekent weer dat je anderen soms een jaar of langer op moet schuiven.” Arie Pieters, al vanaf de start in 1992 lid van de kunstcommissie: “Het zou al mooi zijn als er hier bijvoorbeeld meer verrijdbare panelen bij kwamen. Dat maakt de ruimte ook meer flexibel beter inzetbaar. Wij kunnen immer geen mensen meer doorsturen naar andere locaties in het dorp en ook niet naar Strijen.” De kunstcommissie benadrukt nog dat openbare ruimten belangrijk zijn om kunst aan de muur laagdrempelig te houden, zeker ook voor mensen die er als hobby mee bezig zijn, maar ook voor clubs en verenigingen.

Uit de krant